Blog > Komentarze do wpisu
Udka w chrupiącej panierce

Lubię pieczonego kurczaka, ale już taki tradycyjny trochę mi sie znudził. Fajną odmianą były te udka w pysznej panierce. Zniknęły błyskawicznie, szczególnie, ze miałam niespodziewanych gości :).

Moja ocena 5/5.

 

Składniki:

- 2 udka z kurczaka

- 5 łyżek majonezu

- 2 łyżki keczupu

- 3 garście płatków kukurydzianych

- przyprawa do kurczaka

- sól, pieprz

- oregano

- bazylia

- olej

Przygotowanie:

1. Udka umyć, podzielić na pół, natrzeć solą, pieprzem, oregano, bazylią, odstawić na chwilę do lodówki.

2. Blaszkę wysmarować olejem, ułożyć na niej udka. Majonez połączyć z keczupem i płatkami. Powstałym sosem polać mięso. Wierzch posypać przyprawą do kurczaka.

3. Mięso przykryć folią aluminiową, wstawić to piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 80 minut. Gdy udka będą miękkie, zdjąć folię i zwiększyć temp. do 200 stopni C i podpiec, aż płatki się zrumienią. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką. 

 

czwartek, 15 grudnia 2011, degustatorka
Tagi: panierka udka

Polecane wpisy

Komentarze
izaa_a
2011/12/15 12:44:19
fajny pomysł...bardzo lubie kurczaka a to fajna odmiana od zywklego
-
lutka40
2011/12/15 15:43:21
Pycha
-
tu-tusia
2011/12/15 21:53:18
Pysznie :)
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi