piątek, 18 kwietnia 2014
Ryba w cieście francuskim

Na początek chciałabym życzyć Wszystkim Wesołych Świąt ;).

Dzisiaj zaproponuje wam smaczna rybę w cieście francuskim. Pierwszy raz jadłam tak przygotowana rybę i wydała mi się dosyć interesująca.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 2 duże płaty dowolnej ryby

- Duże opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (lub 1,5 małego opakowania)

- Jajko

- Sól

- Pieprz

- Przyprawa do ryby 

 Przygotowanie:

1. Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem (nie porcjujemy). Z obu stron oprószamy solą i pieprzem i przyprawą.

2. Ciasto francuskie rozmrażamy i kroimy na płaty nieco większe niż filety.

3. Rybę układamy wzdłuż na płatkach ciasta. Boki ciasta nacinamy, a następnie zaplatamy w warkocz.

4. Pakieciki ryby w cieście smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

 

14:23, degustatorka , Ryby
Link Komentarze (7) »
wtorek, 25 marca 2014
Kurczak w ziołach

Kurczak przygotowany w ten sposób jest bardzo smaczny.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- filet z kurczaka

- 1-2 jajka

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 ząbki czosnku

- 1/2 łyżeczki vegety

- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:

1. Jajka wbić do miski, roztrzepać i wymieszać z mąką, najlepiej za pomocą rózgi. Dodać zmiażdżony czosnek, vegetę i zioła prowansalskie wymieszać.

2. Mięso pokroić na nieduże kawałki, lekko rozbić, włożyć do masy jajecznej i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

3. Kawałki kurczaka nakładać pojedynczo na rozgrzany olej i smażyć z obu stron. 

 

 

Tagi: kurczak
14:08, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (4) »
niedziela, 23 marca 2014
Sałatka wiosenna

Zaczęła się wiosna, za oknem piękna pogoda, więc na talerzu też musi zacząć się zielenić ;). 

Taką porcję sałatki można z powodzenie zabrać do pracy ;).

Moja ocena 5/5


Składniki:

- mix dowolnych sałat

- pomidor

- rzodkiewki

- ogórek

- wędzony łosoś

Sos na ok. 250  - 300g sałatki:

- przyprawa do sałatek (ok. 3 płaskie łyżeczki)

- ocet winny (1 łyżeczka)

- oliwa z oliwek (1 łyżka)

- woda (2 łyżki)

- sól

- pieprz

Przygotowanie:

1. Do miski przekładamy sałatę, pozostałe warzywa kroimy w plastry lub półplastry, łososia dzielimy na kawałki.

2. Mieszamy składniki sosu i polewamy nim sałatkę na ok 10 min. przed podaniem. Całość mieszamy.

sobota, 08 marca 2014
Sałatka z ananasem i kukurydzą

Przepis na tą sałatkę znalazłam tutaj. jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania.

Moja ocena 4/5


Składniki:

- 1 puszka kukurydzy

- 1 puszka ananasa

- 1 słoik selera konserwowego

- 200 g twardego żółtego sera (gouda)

- 4 jajka ugotowane na twardo

- 1 por

- 4-5 łyżek majonezu

- sól i pieprz

 

Przygotowanie:

1. Kukurydzę, ananasa i seler konserwowy osączyć. Ananasa pokroić w cząstki, selera przesiekać. Pora oczyścić i pokroić w półplasterki, jajka i ser zetrzeć na dużych oczkach.

2. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Schłodzić.

 

 

środa, 05 lutego 2014
Sałatka z grillowanym kurczakiem

Pyszna sałatka, błyskawiczna do przygotowania. Przepis znalazłam tutaj.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 2 garście mieszanki sałat (np. rzymska, lodowa, rukola)

- pół ogórka

- 1 pomidor

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

- 1 łyżka oliwy

- sól, pieprz

- suszone oregano

- filet z kurczaka

- przyprawa do kurczaka

 

Przygotowanie:

1. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na drobne kawałki. Układamy na talerzu. Obranego ogórka kroimy w kostkę, z pomidora usuwamy skórkę i także kroimy w kostkę. Ogórka i pomidora układamy na sałacie.

2. Jogurt mieszamy z majonezem i oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano i połową sosu polewamy sałatę.

3. Oczyszczonego fileta z kurczaka kroimy w kawałki, posypujemy przyprawą i grillujemy na patelni na odrobinie oleju. Kawałki układamy na warzywach, polewamy pozostałym sosem.

 

poniedziałek, 03 lutego 2014
Sałatka z tuńczyka z jajkami

Uwielbiam sałatki z tuńczykiem, dlatego ucieszyłam się, kiedy znalazłam ten przepis. Niestety sałatka trochę mnie rozczarowała, myślałam, że będzie lepiej smakować.

Moja ocena 4/5


Składniki:

- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,

- 2 pomidory,

- 4 jajka na twardo,

- posiekany koperkek,

- kilka łyżek majonezu,

- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,

- sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Osączyć tuńczyka z wody. Pomidory obrać, pokroić w kostkę usuwając  pestki. Jajka pokroić w kostkę. Wymieszać składniki sałatki. Polać sosem z majonezu i koncentratu. Wymieszać i doprawić do smaku.

 

niedziela, 02 lutego 2014
Gołąbki meksykańskie

Bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego

- 3 jajka

- 1 cebula

- 4 łyżki ugotowanego ryżu

- 2 ząbki czosnku

- 25 dag białej kapusty

- - 1 łyżka startego żółtego sera

- 2 łyżki bułki tartej

- sól, pieprz

- 2 kostki rosołowe

- 100 ml keczupu

- 1/2 koncentratu pomidorowego

- olej

Przygotowanie:

1. Cebulę drobno siekamy, kapustę szatkujemy. Do mięsa dodajemy jajka, cebulę, ryż, kapustę, ser oraz posiekany czosnek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.

2. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce i smażymy.

3. Gotujemy 1 l wody, dodajemy kostki, keczup oraz koncentrat, gotujemy przez 10 minut, mieszamy. Do sosu wkładamy gołąbki i jeszcze chwilę gotujemy.

wtorek, 21 stycznia 2014
Kurczak w sosie czosnkowo - ziołowym na makaronie

Bardzo smaczne i szybkie danie. 

Moja ocena 5/5


Składniki:

- filety z kurczaka

- 2 łyżki posiekanego koperku

- przyprawa do kurczaka

- suszone oregano

- 1,5 szklanki śmietany 30% lub 36%

- suszony majeranek

- 1 szklanka sera ricotta

- olej

- 3 ząbki czosnku

- ulubiony makaron

Przygotowanie:

1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą i podsmażamy na złoto na oleju.

2. Ser łączymy ze śmietanką, wszystkimi ziołami i przeciśniętym czosnkiem.

3. Dolewamy otrzymany sos do mięsa na patelnie i gotujemy około 5-7 minut cały czas mieszając.

4. Podajemy z ulubionym makaronem.

12:09, degustatorka , Sosy
Link Komentarze (2) »
czwartek, 09 stycznia 2014
Makaron z białym sosem

To danie jest idealne dla osób, które nie maja czasu na gotowanie.

Moja ocena 4/5


Składniki:

- filet z kurczaka

- 2 cebule

- śmietana

- 2 duże serki topione

- sól, pieprz

- maggi

- makaron

Przygotowanie:

1. Cebule posiekać i zeszklić na oleju, dodać drobno posiekanego kurczaka, podsmażyć. Dodać śmietanę, zagotować. Dołożyć serek topiony, mieszać, aż się rozpuści. Doprawić do smaku i chwilę poddusić.

2. Do sosu dodać makaron, wymieszać.

wtorek, 07 stycznia 2014
Mielone inaczej

Mielone przygotowane w ten sposób są smaczne i są fajną odmianą dla tradycyjnych kotletów.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 400 g mięsa mielonego

- 2 ziemniaki

- 1 jajko

- 1/2 cebuli

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

- 1 łyżka tartej bułki

- 1/2 łyżki sosu sojowego

- pieprz

- sól

- olej

Przygotowanie:

1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę.

2. Mięso mieszamy z ziemniakami, jajkiem, posiekaną drobno cebulą i natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem  i sosem sojowym. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy odrobinę bułki tartej.

3. Z masy formujemy kule. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Tagi: mielone
18:02, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 43
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi