niedziela, 22 grudnia 2013
Miks słonecznikowy

Super sałatka na każdą okazję.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 1/2 opakowania makaronu ryżowego

- 3 duże ogórki konserwowe

- 1/2 puszki kukurydzy

- 1/2 paczki łuskanego słonecznika

- 1 pierś z kurczaka

- 1/2 pęczka kopru

- majonez

- przyprawa do kebaba

- sól

- pieprz

olej

Przygotowanie:

1. Słonecznika prażymy na patelni bez tłuszczu, oprószamy solą i studzimy.

2. Makaron gotujemy wg przepisu z opakowania. Ogórki kroimy w kostkę, koperek siekamy, kukurydzę osączamy.

3. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kebaba i smażymy na oleju. Łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku.

poniedziałek, 09 grudnia 2013
Domowe frytki z dipem czosnkowym

Ostatnio nie mam zupełnie czasu na gotowanie ani na wrzucanie nowych przepisów. Nazbierało mi się już ich troszkę i mam nadzieję, ze niedługo będę mogła sie nimi podzielić. 

Dzisiaj podzielę się z Wami tylko opinią na temat  "Domowych frytek z dipem czosnkowym Knorr". Razem z siostrą postanowiłyśmy, że każda w swoim domu przygotuje takie frytki jako dodatek do obiadu.  Niestety bardzo się zawiodłyśmy. Przyprawa do ziemniaków jest niestety beznadziejna, przez co frytki są praktycznie nie zjadliwe. Jedynie dip czosnkowy jest całkiem smaczny, ale z powodzeniem można zrobić go samemu. Jednym słowem szkoda pieniędzy na zakup tego fixu.

Moja ocena 1/5

czwartek, 21 listopada 2013
Kolorowa pizza

Pyszna pizza, bardzo łatwa do przygotowania. Można do niej dodać swoje ulubione składniki.

Moja ocena 5/5


Składniki:

ciasto:

- ½ kostki drożdży

- 3 szklanki mąki

- Olej

 

Farsz:

- Czerwona papryka

- Pomidor

- 30 dag żółtego sera

- 30 dag dowolnej kiełbasy

- 50 dag pieczarek

- Kilka oliwek

- Cebula

- Oregano

- Bazylia

- Keczup

- Cukier

- Sól, Pieprz

Przygotowanie:

1. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, wlewamy łyżkę oleju, dodajemy szczyptę soli. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże i szczyptę cukru, wlewamy do mąki, wyrabiamy ciasto.

2. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, przekładamy do natłuszczonej blaszki.

3. Pomidor i paprykę kroimy w paski lub plastry, kiełbasę w plastry. Cebulę i pieczarki kroimy, podsmażamy na oleju. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Ciasto smarujemy keczupem, wykładamy pieczarki z cebula, pomidory, paprykę, kiełbasę i oliwki. Posypujemy startym serem, oprószamy oregano i bazylią. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni C.

 

 

 

Tagi: Pizza
21:33, degustatorka , Pizza
Link Komentarze (5) »
niedziela, 10 listopada 2013
Brandade czyli zapiekanka ziemniaczana z dorsza

Przepis znalazłam dawno temu tutaj. Danie jest bardzo smaczne i warto go spróbować.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 4 ładne filety z dorsza,

- 4 duże ładne ziemniaki,

- tymianek,

- 1 liść laurowy,

- 3 ząbki czosnku,

- 1/2 filiżanki oliwy extravergine,

- 1/2 pęczka natki pietruszki,

- 1 filiżanka tłustego mleka,

- 1 bagietka na grzanki,

- sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w wodzie z solą. Do drugiego garnka wlewamy wodę, wrzucamy liść laurowy i tymianek. Gotujemy w tym dorsza ok. 6 do 7 minut. Wyjmujemy mięso i rozdrabniamy na małe kawałeczki, usuwając ości. Siekamy czosnek i wrzucamy go na zimną patelnię z oliwą. Rozgrzewamy tłuszcz (czosnek nie może się nie zarumienićł), a następnie dodajemy kawałki dorsza. Mieszamy. Siekamy pietruszkę. Ugotowane ziemniaki miażdżymy na puree. Przekładamy puree do patelni z dorszem i wlewamy mleko. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą i wszystko dokładnie mieszamy. Tuż przed końcem podgrzewania wrzucamy posiekaną natkę. Całość brandade przekładamy do żaroodpornej formy i wkładamy do dobrze nagrzanego pieca. Wyjmujemy, kiedy górna warstwa ziemniaków będzie miała złotą zapieczoną skorupkę na wierzchu. Kroimy bagietkę na ukośne pajdy, robimy z nich grzanki i podajemy razem z zapiekanką.

 

poniedziałek, 04 listopada 2013
Kotlety z serem feta

Tymi pysznymi kotlecikami zachwyciła się moja rodzinka ;).

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 10 dag sera feta

- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego

- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

- 1 jajko

- 1 łyżka bułki tartej

- olej

- 1 łyżka posiekanego koperku

- 1 łyżeczka majonezu

- pieprz, sól

Przygotowanie:

1. Mięso łączymy z jajkiem i bułką, dodajemy natkę i koperek. Łączymy z majonezem, doprawiamy, mieszamy na jednolitą masę.

2. Ser ugniatamy widelce. Masę mięsną dzielimy na kotlety, każdy z nich nadziewamy fetą. Formujemy kotleciki, smażymy. 

Tagi: feta kotlety
21:00, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (4) »
wtorek, 22 października 2013
Sałatka z brokułami

Pyszna i błyskawiczna do przygotowania sałatka.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 1/2 brokuła

- 15 dag makaronu świderki

- 1 jabłko

- 2 jajka

- 3 ogórki kiszone

- 1 puszka czerwonej fasoli

- majonez

- sól, pieprz

- natka pietruszki

- musztarda

Przygotowanie:

1. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Makaron ugotować, ostudzić.

2. Jajka ugotować na twardo, razem z jabłkiem i ogórkami pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą, pieprzem, majonezem oraz musztardą. Dodać natkę i wymieszać. Podawać z tostami.

sobota, 19 października 2013
Nadziewanka drobiowa

Ciekawy pomysł na zastąpienie tradycyjnego pasztetu. Podany z sosem świetnie pasuje do drugiego dania.

Moja ocena 4/5


Składniki:

- 2 filety z kurczaka

- 5 bułek

- 5 jajek

- przyprawa do kurczaka

- 1 kostka margaryny

- 65 ml mleka

- vegeta

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Bułki kroimy w kostkę. Margarynę rozpuszczamy, studzimy i zalewamy bułki.

2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Kurczaka kroimy w kostkę. Żółtka mieszamy z mlekiem, roztrzepujemy w miseczce. Zalewamy kurczaka, doprawiamy, łączymy z bułkami i pianą, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy.

3. Masę formujemy tak, aby przypominała bochen chleba. Wkładamy do rękawa do pieczenia, folie nakłuć. 

4. Pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Tagi: kurczak
21:58, degustatorka , Inne
Link Komentarze (4) »
niedziela, 06 października 2013
Schab ze śliwkami

Schab przygotowany w ten sposób jest pyszny. 

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 1 kg schabu 

- suszone zioła (tymianek, majeranek)

- 30 dag suszonych śliwek

- sól, pieprz

- 2 ząbki czosnku

- op. sosu pieczeniowego

Przygotowanie:

1. Mięso oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Nacieramy zmiażdżonym czosnkiem. Nacinamy otwory, wkładamy śliwki. mięso skrapiamy oliwą.

2. Wkładamy do rękawa i pieczemy ok. godziny w 200 st. C. Folię rozcinamy, pieczemy, aż mięso się zrumieni. Kroimy w plastry. Polewamy sosem i chwilę dusimy. 

21:10, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (9) »
piątek, 04 października 2013
Zapiekanka brokułowa

Bardzo smaczna i błyskawiczna do przygotowania zapiekanka, z pewnością przypadnie wszystkim do gustu.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 30 dag makaronu świderki

- 25 dag szynki

- 200 ml śmietany kremówki 30 – proc.

- 10 dag startego żółtego sera

 

- 1/2 brokuła

- 2 opakowania przyprawy do zapiekanek z makaronem

- Tłuszcz do wysmarowania naczynia

- Sól

- Pomidory

- zioła prowansalskie

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy. Szynkę kroimy w kostkę. 

2. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy różyczki brokuła, makaron i szynkę.

3. Do garnka wlewamy pół litra wody i śmietanę. Wsypujemy przyprawę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Polewamy makaron. Wierzch posypujemy serem, dekorujemy plasterkami pomidora i ziołami.

4. Naczynie z zapiekanką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 – 200 stopni C. pieczemy 30 minut.


 

 

środa, 02 października 2013
Błyskawiczne spaghetti carbonara

Przepis na to spaghetti znalazłam w jednym z numerów "Przyślij przepis". Danie jest całkiem smaczne, jednaj nie urzekło mnie jakoś szczególnie. 

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- 20 dag makaronu spaghetti

- 10 dag wędzonego boczku

- 3 łyżki śmietany 18%

- jajko

- gałka muszkatałowa

- czosnek granulowany

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy śmietanę. Mieszamy i doprawiamy do smaku gałką, czosnkiem, solą i pieprzem.

2. Makaron gotujemy wg przepisu z opakowania, dodajemy do sosu i chwilę smażymy, mieszając. Wbijamy jajko  i dokładnie mieszamy, aż jajko się zetnie.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 43
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi