czwartek, 26 września 2013
Surówka colesław

Bardzo smaczna i zdrowa surówka, robi się ją błyskawicznie.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 1/2 główki kapusty

- 1 jabłko

- 1 cebula

- 3 łyżki jogurtu naturalnego

- 1 - 2 łyżki majonezu

- 1 ząbek czosnku

- 2 marchewki

- 2 plastry ananasa z puszki

- 2 łyzeczki cukru

- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

- sól, pieprz

- szczypta curry

- 1 łyżeczka musztardy

- 1 ogórek

Przygotowanie:

1. Kapustę szatkujemy, cebulę siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Jabłko, marchewkę i ogórek ścieramy na tarce. Ananas kroimy w kostkę.

2. Jogurt mieszamy z majonezem, musztardą i przyprawami. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy pietruszkę, czosnek, mieszamy.

 

wtorek, 24 września 2013
Ryba z cukinią

Bardzo fajny i pyszny sposób na rybkę ;). Przepis znalazłam tutaj.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 2 małe cukinie,

- 1 puszka (415g) całych pomidorów,

- 450 g sprawionego dorsza lub innej morskiej ryby,

- 1/4 szklanki i 1 łyżka masła, 2 łyżki oliwy,

- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej lub 3/4 łyżeczki pokruszonej suszonej bazylii,

- pół łyżeczki soli,

- 1 łodyga świeżego lub 1/4 łyżeczki pokruszonego, suszonego rozmarynu,

- 1/8 łyżeczki pieprzu,

- 2 łyżki tartej bułki,

- 2 łyżeczki soku cytrynowego.

 

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Pokroić cukinię na skośne pół centymetrowe plastry. Przetrzeć pomidory z sokiem przez sito do miski, nasiona wyrzucić. Osuszyć rybę. Rozgrzać 1 szklanki masła na patelni na średnim ogniu. Kiedy piana osiądzie zmniejszyć ogień. Obsmażyć na tłuszczu filety z ryb aż nabiorą jasnobrązowego koloru przez ok. 1-2 minut z każdej strony. Łyżką cedzakową przełożyć rybę do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać oliwę. Usmażyć cukinię aż nabierze jasno brązowego koloru przez ok. 3 minuty. Wsypać połowę bazylii, sól, rozmaryn i pieprz. Smażyć jeszcze przez ok. 30 sekund. Wlać przetarte pomidory. Zagotować zmniejszyć płomień. Gotować bez przykrycia często mieszając aż sos lekko zgęstnieje przez ok. 5 minut. Jeśli został użyty świeży rozmaryn należy go teraz usunąć. Wyłożyć masę z cukinii na rybę w naczyniu. Posypać tartą bułką i pozostałą bazylią. Pokropić sokiem z cytryny. Na wierzchu równo ułożyć kawałeczki pozostałego masła. Piec bez przykrycia, aż ryba się przypiecze, a góra będzie jasno brązowa przez ok. 10 - 15 minut.

 

 

Tagi: cukinia ryba
21:01, degustatorka , Ryby
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 23 września 2013
Smażona karkówka

Przepis na to danie znalazłam w jednym z numerów "Przepisy czytelników". Danie jest całkiem smaczne i łatwe do przygotowania.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- 1/2 główki kapusty

- 70 dag karkówki

- pieprz, sól

- olej

- 1 cebula

- pęczek kopru

- 2 łyżki masła

- 1 łyżka mąki

- 2 ząbki czosnku

- ostra papryka

- 1 łyżka majeranku

Przygotowanie:

1. Mięso dzielimy na kotlety, nacieramy rozgniecionym czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem oraz majerankiem i ostrą papryką, skrapiamy olejem. Mięso wstawiamy do lodówki, najlepiej marynujemy dzień wcześniej.

2. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, dodajemy poszatkowaną kapustę, oprószamy solą i pieprzem, smażymy. Gdy kapusta zmniejszy objętość wlewamy wodę tak, aby przykryła powierzchnię kapusty i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy koper i oprószamy mąką, cały czas mieszając.

3. Na rozgrzanym oleju smażymy karkówkę po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ziemniakami.

20:53, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (2) »
sobota, 21 września 2013
Fasola po włosku

Smaczne i błyskawiczne danie, idealne kiedy nie mamy czasu na gotowanie.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- puszka czerwonej fasoli

- puszka ananasa w kostkach

- mały koncentrat

- opakowanie parówek

- 2 cebule

- sól, pieprz

- olej

Przygotowanie:

1. Parówki kroimy w plasterki. Cebulę siekamy, szklimy na oleju, dodajemy parówki. Wlewamy syrop z ananasa, dusimy ok. 5 minut. Dodajemy fasolę i ananasy, dusimy ok. 7 minut mieszając. 

2. Dodajemy koncentrat, doprawiamy. Dusimy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

czwartek, 19 września 2013
Zupa krem z cukinii

Przepis na tą zupę znalazłam tutaj. Jest całkiem smaczna, ale jakoś szczególnie nas nie urzekła.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- 50 dag młodej cukinii,

- ok. 5 szklanek rosołu,

 - 40 dag ziemniaków,

 - 2 cebule,

- 1 łyżka masła,

- pół szklanki śmietany,

- garść zieleniny,

- sól, pieprz,

- grzanki lub groszek ptysiowy

Przygotowanie:

Do rosołu dodać pokrojone ziemniaki, cebulę pokrojoną w ćwiartki; wrzucić razem i gotować do miękkości. Cukinię razem ze skórką pokroić w kostkę, dodać do zupy z łyżką masła i gotować jeszcze ok. 10 minut. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać śmietanę oraz zieleninę. Doprawić. Już na talerzach posypać grzankami lub groszkiem ptysiowym. 

 

Tagi: cukinia zupa
20:29, degustatorka , Zupy
Link Komentarze (1) »
wtorek, 17 września 2013
Pizza z szynką i pieczarkami

To nasza pierwsza pizza zrobiona razem z moim Facetem. wyszła bardzo smaczna i bardzo szybko zniknęła. 

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 1 łyżka oleju

- keczup

Ciasto:

- 30 dag mąki

- 1 łyżka cukru

- 1 jajko

- 1/2 szklanki mleka

- 3 dag drożdży

- szczypta gałki muszkatałowej

Dodatki:

- 15 - 20 dag żółtego sera

- 10 - 15 dag szynki

- 15 dag pieczarek

- 1 cebula

Przygotowanie:

1. Drożdże, szczyptę mąki, cukier oraz ciepłe mleko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Resztę składników na ciasto łączymy i dodajemy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Dużą blachę smarujemy olejem, wykładamy ciasto, smarujemy keczupem i wykładamy 1/2 startego żółtego sera. Układamy szynkę, pokrojoną w piórka i podsmażoną cebulkę oraz pieczarki. Posypujemy resztą sera. Pieczemy ok. 20 - 25 minut w temp. 220 st. C.

13:37, degustatorka , Pizza
Link Komentarze (3) »
niedziela, 15 września 2013
Smażona ryba w ziołach

Bardzo smaczna rybka, jest faja odmianą dla tej tradycyjnej smażonej.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 3 filety ulubionej ryby

- 1 cebula

- pieprz, sól

- 1/2 papryki czerwonej

- 1/2 papryki zielonej

- olej

- 1/2 cukinii

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1 łyżeczka tymianku

- cytryna

- 1 łyżka masła

- 5 łyżek oliwy z oliwek

- 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

1. Cebulę drobno siekamy, papryki i cukinię kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa i chwilę dusimy. Dodajemy koncentrat.

2. Do warzyw wlewamy 1/2 szklanki wody, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, gotujemy ok. 5 minut.

3. Rybę dzielimy na porcje, oprószamy mąką, solą, pieprzem, przyprawą do ryb i sokiem z cytryny. Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Podajemy z gulaszem warzywnym.

 

Tagi: papryka ryba
16:23, degustatorka , Ryby
Link Komentarze (4) »
czwartek, 12 września 2013
Potrawka z cukinii

To danie jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.

Moja ocena 4/5


Składniki:

- 10 dag ryżu

- filet z kurczaka

- 500 ml bulionu

- pieprz, sól

- 1 cukinia

- 1 ząbek czosnku

- 1 mała cebula

- papryka ostra

- rozmaryn

- olej

- po 1/2 żółtej i zielonej papryki

- 1/2 kieliszka wytrawnego wina 

- 2 łyżki startego żółtego sera

- natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Papryki kroimy w kostkę, 1/2 cukinii razem z czosnkiem i cebula kroimy w kostkę, drugą część ścieramy na tarce.

2. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy.  Na tłuszczu po mięsie podsmażamy ryż i warzywa. 

3. Całość przekładamy do garnka, wlewamy wino i bulion. Dusimy ok. 25 minut. Posypujemy rozmarynem, serem i natką.

środa, 11 września 2013
Pulpety rybne

Jakiś czas temu znalazłam te pulpety w jednym z numerów "Przepisy czytelników" i bardzo mi się spodobały. Niestety zupełnie mi nie wyszły, ponieważ trafiłam na bardzo wodniste filety. Zamiast zagęścić masę bułką tartą dodałam mąkę i wyszły mi placki rybne ;).

Poniżej podaję przepis z gazetki, może będziecie mieli więcej szczęścia, jeśli skusicie się na przygotowanie tych pulpecików.

Moja ocena 2/5


Składniki:

- 70 dag mrożonych filetów z ryb

- 1 jajko

- 4 łyżki oleju

- 3 cebule

- 2 czerstwe bułki

- 1/2 szklanki mleka

- 1 łyżka kopru

- pieprz, sól

- masło

Przygotowanie:

1. Bułki moczymy w mleku i odciskamy. Cebulę kroimy w półplasterki. Ryby mielimy w maszynce razem z cebulą i bułką. dodajemy sól, pieprz, koper i jajko. Wyrabiamy masę, formujemy kotlety.

2. Smażymy na rozgrzanym oleju. Na każdym kotlecie kładziemy kawałek masła i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. 

Tagi: ryba
22:04, degustatorka , Ryby
Link Komentarze (1) »
piątek, 23 sierpnia 2013
Smakowita zupa brokułowa

Świetna zupka, godna polecenia.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 1 brokuł

- 1 filet z kurczaka

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1/2 szklanki ryżu

- kawałek selera

- 1/2 szklanki śmietany 18%

- 1 łyżka mąki

- 1 łyżka masła

- sól, pieprz

- olej do smażenia

- 1 marchewka

Przygotowanie:

1. Brokuł podzielić na różyczki, cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Filet z kurczaka pokroić w paski.

2. W dużym garnku roztopić masło i zeszklić na nim cebulę, dodać seler, marchewkę, brokuł, czosnek oraz ryż i prażyć ok. 15 minut. Następnie zalać wszystko 1 i 1/2 l zimnej wody.

3. Kawałki mięsa podsmażyć na rozgrzanym oleju, dorzucić do reszt składników w garnku. Gotować, aż ryż będzie miękki. Śmietanę połączyć z mąką, dodać do zupy. Przyprawić do smaku.

09:29, degustatorka , Zupy
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 43
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi