wtorek, 20 sierpnia 2013
Fasolowa na kiełbasie

Przepis znalazłam w jednym z numerów "Przepisy czytelników". Zupka jak dla mnie niestety dosyć przeciętna.

Moja ocena 3/5.


Składniki:

- 1 marchewka

- kawałek selera

- 15 dag fasoli

- 1 pietruszka

- 1 mała cebula

- 1 l bulionu

- natka pietruszki

- majeranek

- ostra papryka w proszku

- pieprz, sól

- olej

Przygotowanie:

1. Fasole moczymy w wodzie (najlepiej na noc), gotujemy w tej samej wodzie co się moczyła. Pod koniec gotowania solimy.

2. Marchewkę, seler, pietruszkę oraz cebule ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wywar wlewamy do garnka i zagotowujemy, dodajemy starte warzywa i majeranek. Po 15 min dodajemy ugotowaną fasolę. Kiełbasę kroimy w plastry, na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy krążki.

3. Kiełbasę wrzucamy do gotującej zupy. Całość gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku. Posypujemy natką pietruszki.

Tagi: fasolowa
22:15, degustatorka , Zupy
Link Komentarze (2) »
niedziela, 18 sierpnia 2013
Gulasz śródziemnomorski

Przepis na ten gulasz znalazłam tutaj. jest całkiem smaczny i bardzo łatwy do przygotowania.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- 2 małe cukinie

- 4 pomidory

- 300 g cienkiej kiełbasy

- 2 cebule

- 2 łyżki oliwy

- 2 puszki krojonych pomidorów

- 100 g zielonych oliwek

- pęczek natki pietruszki

- sól, pieprz,

- ostra papryka

Przygotowanie:

1. Cukinie obrać, pokroić w niezbyt małą kostkę, kiełbasę w plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie składniki zeszklić na oliwie. Dodać pomidory z puszki, garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż cukinia będzie miękka.

2. Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę i razem z oliwkami dodać do gulaszu, zagotować razem.

3. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

4. Podawać z pieczywem.

 

 

czwartek, 15 sierpnia 2013
Fasolka szparagowa z frytkami

Ta fasolka to fajne połączenie pysznych warzyw z nieco kalorycznymi frytkami ;). Jak dla mnie pycha.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 50 dag ziemniaków

- 20 dag fasolki szparagowej

- czerwona papryka

- koperek

- sól i pieprz

- cukier

- olej do smażenia

 

Przygotowanie:

1. Fasolkę pokroić na trzy kawałki, wrzucić do wrzątku przyprawionego łyżeczką soli i łyżeczką cukru, gotować aż zmięknie. 

2. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie paseczki. Usmażyć w głębokim oleju.

3. Paprykę pokroić w paseczki, podsmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać pokrojoną fasolkę i usmażone frytki, jeszcze chwilę smażyć, mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzach posypać posiekanym koperkiem.

 

 

wtorek, 13 sierpnia 2013
Zupa fasolowa

Bardzo sycąca i gęsta zupa. Przepis znalazłam w jednym z numerów "Przepisy czytelników".

Moja ocena 3/5


Składniki:

- 1 litr bulionu

- 15 dag fasoli

- 1 średni burak

- sól, pieprz

- kilka plastrów wędzonego boczku

- 5 dag kaszy peczak

- 2 ziemniaki

- ziele angielskie

- 1 ząbek czosnku

- ostra papryka w proszku

- 2 łyżki masła

- 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

1. Fasolę moczymy przez całą noc. Ziemniaki i buraka kroimy w kostkę i zalewamy bulionem.

2. Dodajemy fasolę oraz kaszę, gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Na patelni lekko rumienimy mąkę, dodajemy masło. Zasmażkę rozprowadzamy w zupie. Dodajemy 3 ziarenka ziela angielskiego.

3. Boczek kroimy na kawałki, podsmażamy na patelni i razem z posiekanym czosnkiem dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut.

14:46, degustatorka , Zupy
Link Komentarze (2) »
niedziela, 11 sierpnia 2013
Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Te pulpeciki to fajny pomysł na smaczny obiad. Ostatnio posmakowała mi kasza pęczak, więc był super obiadek.

Moja ocena 5/5

Składniki:

- 30 dag mięsa mielonego

- 1/2 czerstwej kajzerki

- mleko

- 2 łyżki startego żółtego sera

- 1 jajko

- zioła prowansalskie

- sól i pieprz

- 20 dag pieczarek

- 1 cebula

- 1 szklanka bulionu warzywnego

- 150 ml śmietany kremówki

- mąka

- olej

 

Przygotowanie:

1. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę oraz starty ser. Wbić jajko, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę.

2. Z przygotowanej masy uformować niewielkie kulki. Obtoczyć je w mące. Pulpety obsmażyć na oleju na złoty kolor.

3. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki. Smażyć kilka minut na średnim ogniu. Podlać bulionem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, całość zagotować.

4. Do rondla z pieczarkami włożyć usmażone pulpeciki. Przykryć i dusić około 10 minut. Wlać śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki. Mieszając, podgrzewać aż sos zgęstnieje.

Tagi: pulpeciki
15:06, degustatorka , Sosy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 06 sierpnia 2013
Zupa pomidorowa

Bardzo lubię pomidorową, dlatego kiedy znalazłam ten przepis w jednym z numerów "Przepisy czytelników" nie mogłam mu się oprzeć. Niestety troszkę się zawiodłam. Zupa jest smaczna, ale jakoś szczególnie mnie nie urzekła.

Moja ocena 3/5


Składniki:

- 30 dag mięsa mielonego

- 2/ 3 duże pomidory

- 3 papryki czerwone

- 2 ząbki czosnku

- sól, pieprz

- zasmażka

- 1 l bulionu

- keczup

- ocet winny

- ostra papryka w proszku

- 1 cebula

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- olej

Przygotowanie:

1. Pomidory i paprykę kroimy w małą kostkę, cebulę siekamy i szklimy  na oleju razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodajemy mięso, paprykę i pomidory.

2. Wszystkie składniki smażymy ok. 20 minut, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat. Zaprawiamy zasmażką, mieszamy. Zagotowujemy.  Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryka, octem, keczupem.

21:49, degustatorka , Zupy
Link Komentarze (3) »
sobota, 03 sierpnia 2013
Pulpety w sosie

To danie jest smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 1 jajko

- 20 dag mielonego mięsa

- 1 papryka

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka bułki tartej

- 500 ml bulionu

- sol, pieprz

- 2 łyżki mąki

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki przecieru pomidorowego

- koperek

- przyprawa do miesa mielonego

Przygotowanie:

1. Cebulę drobno siekamy, dodajemy połowę do mięsa mielonego razem z jajkiem, bułką tartą i 2 łyżkami wody. Doprawiamy do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem.

2. Wyrabiamy masę na jednolitą konsystencję, formujemy niewielkie pulpeciki.

3. Bulion zagotowujemy. Czosnek i pozostałą cebulę podsmażamy na maśle, przekładamy do garnka z bulionem. dodajemy mąkę, przecier pomidorowy i pokrojoną w kostkę paprykę. Do sosu wkładamy pulpeciki i gotujemy ok 45 minut.

4. Podajemy z ziemniakami lub makaronem i posypujemy koperkiem.

15:45, degustatorka , Sosy
Link Komentarze (1) »
piątek, 02 sierpnia 2013
Zupa pieczarkowa

Zupa przygotowana w ten sposób jest rewelacyjna. Bardzo posmakowała znajomym, którzy odwiedzili nas niespodziewanie ;).

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 1 cebula

- 20 dag pieczarek

- 1 łyżka masła

- 1 marchewka

- 1 pietruszka

- kawałek selera

- kawałek pora

- 2 kostki grzybowe

- kieliszek białego wina wytrawnego

- 100 ml kremówki

- opakowanie sosu pieczeniowego

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół plasterki, zalewamy 1 l wody. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę siekamy.

2. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy pieczarki, dusimy. Dodajemy do buliony. Do zupy dorzucamy kostki grzybowe i dolewamy wino. Dotujemy ok. 10 minut.

3. Wlewamy kremówkę, wsypujemy rozrobiony sos i doprawiamy do smaku. 

 

21:42, degustatorka
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 30 lipca 2013
Sałatka z kuskusem

Sałatka jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- kilka kawałków ziołowego fileta (przepis tutaj)

- 5 plastrów szynki

- 4 łyżki kaszy kuskus

- 4 łyżki kukurydzy

- 3 plastry ananasa z puszki

- posiekany koperek

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Kuskus zalać gorącą woda (wg przepisu z opakowania). Wędlinę, filet i ananasa pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem, posypać koperkiem, doprawić do smaku.

poniedziałek, 22 lipca 2013
Ziołowy filet z kurczaka

Ten kurczak, to fajny pomysł na szybki obiad.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- vegeta

- zioła prowansalskie

- 1 filet z kurczaka

- kolorowy pieprz

- oliwa z oliwek

- tymianek

Przygotowanie:

1. Filet z kurczaka podzielić na dwie trzy części, lekko rozbić, natrzeć vegetą, pieprzem, ziołami i tymiankiem. Wstawić na 15 minut do lodówki.

2. Rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, aż się delikatnie zarumieni.

Tagi: filet kurczak
22:13, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (3) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 43
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi