czwartek, 11 listopada 2010
6. Kurczak z warzywami

A oto pomysł na nasz dzisiejszy obiad. Danie jest bardzo łatwe i w miarę szybkie do przygotowania.

Moja ocena to 4/5. 

 

 

Składniki:
 3 filety z kurczaka
 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
 1 por
 4 duże marchewki
 3 łyżki oleju
 1 łyżka mąki
 25 dag ryżu
 Przyprawy: maggi, Vegeta, delikat (czerwona)
 2 łyżki przecieru pomidorowego 

Przygotowanie:

1. Filety kroimy w paski i skrapiamy maggi. Odstawiamy. Ryż płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy, dodając pod koniec po 1 łyżce oleju i Vegety. Mieszamy.
2. Filety lekko posypujemy mąką i smażymy na łyżce oleju, dodając do smaku delikat (ja dodałam przyprawę do kurczaka).
3. Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę. Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Warzywa dusimy na 1 łyżce oleju, podlewamy wodą i pod koniec – warzywa nie powinny być bardzo miękkie – dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego (warzywa można przygotować wcześniej)
4. Warzywa łączymy z mięsem i całość dusimy ok. 5 minut. Podajemy z ryżem.


14:51, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (2) »
niedziela, 07 listopada 2010
5. Pasta z ogórka i sera topionego

Na ten przepis natknęłam się całkiem przypadkiem przeglądając blog grumko.blox.pl. Wydał mi się ciekawą propozycją na dzisiejszą kolację, szczególnie, że po weekendzie nasza lodówka nieco opustoszała. Niestety nam ta pasta nie zasmakowała i więcej nie zagości na naszym stole.

Moja ocena to słabe 3/5. 

pasta

SKŁADNIKI:
 2 kostki serka topionego, 
 1 ogórek zielony, 
 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 
 sól

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Na tarce ścieramy serki - ja po prostu rozgniotłam je łyżką, gdyż były zbyt miękkie żeby je zetrzeć. Ogórek drobno siekamy.
2. Serek i posiekany ogórek łączymy na gładką masę. W oryginalnym przepisie dodajemy także łyżeczkę natki pietruszki - za którą my niestety nie przepadamy w takim zestawieniu.
3. Dodajemy sól do smaku.
4. Dodatkowo pastę podałam z wędliną.


4. Spaghetti z kurczakiem

Ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z gotowaniem, w mojej kuchni dominują łatwe i szybkie dania. Właśnie takie do przygotowania jest to spaghetti, a smakuje rewelacyjnie. Polecam.

Moja ocena to 5/5. 

Składniki (na 5 porcji):
 1 op. spaghetti
 Duży filet z piersi z kurczaka
 2 średnie cebule
 3 ząbki czosnku
 Puszka krojonych pomidorów
 200 ml słodkiej śmietany (36 % kremówka)
 15 dag żółtego sera
 1 łyżeczka suszonej bazylii
 Sól, pieprz
 Olej do smażenia
 Natka do dekoracji

Przygotowanie:
1. Fileta myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę. Cebule i czosnek drobno siekamy. Spaghetti wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy ok. 10 minut, odcedzamy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy pokrojone mięso i smażymy. Dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylia. Wkładamy pomidory z zalewą. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i starty żółty ser, mieszamy.
3. Spaghetti przekładamy na talerze, polewamy sosem i dekorujemy posiekaną natką.


11:42, degustatorka , Sosy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 06 listopada 2010
3. Ziemniaki po wiejsku

Przy okazji porządkowania lodówki postanowiłam wypróbować przepis, który baardzo długo u mnie leżał. Byłam raczej sceptycznie nastawiona do niego, ale na szczęście mile mnie zaskoczył, no i mieliśmy całkiem smaczny obiad.

Zapiekanka jest szybka i łatwa do przyrządzenia. Na pewno przypadnie do gustu tym, którzy lubią proste dania.

Dodatkowo dodałam trochę żółtego sera, którego nie było w oryginalnym przepisie.

 Moja ocena to 4/5.

 

Ziemniaki po wiejsku

Zapiekanka

 

Składniki:
 Kawałek wiejskiej kiełbasy, albo jeśli ktoś woli chudy boczek wędzony
 Pieprz
 Sól
 3 łyżki masła
 W równych proporcjach: marchewka, buraki, ziemniaki, cebula

Przygotowanie:
1. Marchew i buraki obieramy, myjemy i kroimy w dość cienkie plasterki. Cebule kroimy w piórka, a obrane i umyte ziemniaki w grubsze plastry. Wędlinę również kroimy w plasterki.
2. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Składniki układamy warstwami na przemian posypując je solą, pieprzem i wiórkami masła. Po wierzchu można posypać startym żółtym serem.
3. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 stopni C. pieczemy ok. godzinę sprawdzając czy warzywa są miękkie. 
Zapiekankę podałam ze schłodzoną maślanką oraz surówką.

 

2. Krem serowy

Uwielbiam serowe zupki i chętnie wypróbowuję nowe przepisy szukając tego najlepszego. Ostatnio ugotowałam krem serowy według przepisu znalezionego na blogu edysi79. Zupka po prostu rewelacyjna i co najważniejsze szybka do przygotowania.

 Moja ocena to 5/5.

Składniki (na 3-4 porcje):
 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego
 2 serki topione kremowe (2x100 g)
 125 ml śmietany 12%
 1 łyżka mąki pszennej
 sól, pieprz
 natka pietruszki
 grzanki

Przygotowanie:
1. Do wrzącego wywaru włożyć pokrojone w kostkę serki topione i podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem, aż serki się roztopią. Od czasu do czasu mieszać.
2. Śmietanę posolić, rozkłócić z mąką. Łyżkę gorącej zupy wlać do śmietany, wymieszać, wlać do zupy. Zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Podawać z grzankami z chleba pokrojonego w kostkę i usmażonego na złoty kolor na maśle. Posypać natką pietruszki.

Moje rady:

Jeśli serki długo się rozpuszczają zupkę można zmiksować.

1. Cebulowa z grzankami

Nie pamiętam już gdzie znalazłam przepis na tą pyszną zupkę, ale jest naprawdę smaczna. Niestety rzadko gości na naszym stole, gdyż mój mąż nie jest fanem cebuli.

Moja ocena to 4/5. 

 

Składniki:
 1 kg cebuli
 1,5 litra wody
 Mini kostka smażona cebula
 Kostka bulionu warzywnego
 Sól
 Pieprz
 Żółty ser
 Bułka
 Łyżka margaryny
 Łyżka masła

Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na roztopionej margarynie, pod koniec dodajemy mini kostkę smażona cebula. Mieszamy i chwilę smażymy.
2. Wodę zagotowujemy w garnku, wrzucamy kostkę bulionu i podsmażoną cebulę. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
3. Zupę miksujemy i doprawiamy pozostałymi przyprawami do smaku. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Robimy grzanki. Na patelni roztapiamy masło. Bułkę kroimy w kostkę i rumienimy na złoto na stopionym maśle. Zupę rozlewamy do talerzy. Wrzucamy grzanki i posypujemy serem.


11:06, degustatorka , Zupy
Link Dodaj komentarz »
1 ... 41 , 42 , 43
 
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi