niedziela, 21 lipca 2013
Zapiekanka pieczarkowa

Świetna zapiekanka, zniknęła u nas błyskawicznie.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 20 dag makaronu świderki

- 2 op. sosu pieczarkowego

- 15 dag pieczarek

- 25 dag mięsa mielonego

- Marchewka

- Cebula

- 20 dag żółtego sera

- 3 łyżki oleju

- Łyżka posiekanej natki pietruszki

- przyprawa do mięsa mielonego

 

 Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy. Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki, cebulę i startą marchewkę. Dodajemy sosy przygotowane według przepisu na opakowaniu. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut. Posypujemy natką.

2. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wkładamy makaron i mięso z warzywami. Mieszamy, posypujemy startym serem. Zapiekamy 20 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

 

 

piątek, 19 lipca 2013
Twaróg na śniadanie

Fajny sposób na coś lekkiego na śniadanie.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- kostka twarogu

- 5 jajek

- ogórek

- peczek rzodkiewek

- 1/2 pęczka szczypiorku

- vegeta

- 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

1. Twaróg mieszamy z jogurtem. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, ogórka i rzodkiewki kroimy w ćwierćplasterki, szczypiorek siekamy. 

2. wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku, schładzamy.

wtorek, 16 lipca 2013
Omlet szpinakowy

Ten omlet to świetny sposób na zdrowe śniadanie.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- 4 jajka

- 20 dag szpinaku

- 4 łyżki startego żółtego sera

- ząbek czosnku

- 2 łyżki mleka

- 2 łyżki mąki

- łyżka masła

- olej

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Szpinak podsmażamy na maśle. Czosnek siekamy, dodajemy do szpinaku.

2. Jajka miksujemy z mlekiem i mąką, dodajemy wystudzony szpinak z czosnkiem i ser, doprawiamy, mieszamy.

3. Rozgrzewamy olej, wlewamy masę i smażymy na małym ogniu pod przykryciem z obydwu stron.

poniedziałek, 15 lipca 2013
Zawijane parówki

Wstyd się przyznać, ale nigdy nie smażyłam naleśników. Zawsze robił to ktoś inny. Mój debiut może nie był super udany, ale przynajmniej nauczyłam się odwracać naleśniki podrzucając je na patelni. Zawsze wydawało mi się to bardzo trudne.

Przepis na te parówki znalazłam w jednym z numerów "Przepisy czytelników". Niestety ilość ciasta, która rzekomo miała wystarczyć na 6 naleśników u mnie wystarczyła chyba na 3 ;). Mimo wszystko podam oryginalny przepis, ponieważ ja dorobiłam ciasta już na oko ;).

Parówki przygotowane w ten sposób bardzo smakowały mojemu Facetowi.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- 1/2 szklanki mleka

- 200g mąki

- 6 parówek

- 4 jajka

- 3 łyżki keczupu

- 3 łyżki bułki tartej

- sól

- 15 dag żółtego sera

- po 1 łyżce masła, oleju i oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Mleko i 2 jajka wymieszać z mąką, dodać sól i oliwę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć 6 naleśników.

2. Ser zetrzeć. Na każdym naleśniku ułożyć po jednej parówce, posmarować keczupem i posypać serem.

3. 2 jajka roztrzepać widelcem. naleśniki z parówkami zawinąć, panierować w jajku i bułce i smażyć za wszystkich stron na rozgrzanym maśle.   

czwartek, 11 lipca 2013
Udka po kujawsku

Te udka to bardzo fajny i łatwy sposób na pyszny obiad.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 2 udka z kurczaka

- 1 łyżka keczupu

- sól, pieprz

- 1 łyżka majonezu

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 ząbek czosnku

- bułka tarta

- mielona papryka

- zioła prowansalskie

Przygotowanie:

1. Udka skropić sokiem z cytryny, natrzeć sola, pieprzem, papryka oraz czosnkiem, posypać ziołami. Przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

2. Do majonezu dodać keczup, wymieszać. Udka nasmarować sosem, posypać bułką i przełożyć do natłuszczonego naczynia. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Piec ok. 45 minut do miękkości. 

Tagi: kurczak udka
22:33, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 08 lipca 2013
Ryba po grecku

Uwielbiam ryby, czasami przygotowuję również tą po grecku. Jest smaczna i łatwa do przygotowania.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 2 filety rybne

- oliwa z oliwek

- 1 marchewka

- 1 pietruszka

- 1/4 selera

- 1 cebula

- sok z cytryny

- sol, pieprz

- cukier

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

1. Filety kroimy na kawałki, smażymy na rozgrzanej oliwie, solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w półplasterki, pozostałe warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Warzywa smażymy na oliwie, zalewamy 100 ml wody, dodajemy koncentrat i dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

3. W naczyniu układamy rybę i na nią wykładamy warzywa, schładzamy. 

13:40, degustatorka , Ryby
Link Komentarze (2) »
wtorek, 02 lipca 2013
Sałatka kreteńska

Fajna sałatka, błyskawiczna do przygotowania.

Moja ocena 4/4


Składniki:

- 2 małe puszki rozdrobnionego tuńczyka

- mały słoiczek oliwek nadziewanych papryką

- 1/2 kapusty pekińskiej

- 2 pomidory

- cebula

- oliwa z oliwek

- pieprz ziołowy

- bazylia

-szczypiorek

Przygotowanie:

1. Oliwki przekrawamy na pół, kapustę kroimy w paski, pomidory w kostkę, cebule siekamy.

2. warzywa mieszamy z tuńczykiem, polewamy oliwa, oprószamy pieprzem i bazylią. Mieszamy. Posypujemy szczypiorkiem.

czwartek, 27 czerwca 2013
Łosoś na ryżu z warzywami

Dzisiaj kolejny pomysł na pyszne danie z rybką ;)

Moja ocena 5/5


Składniki:

- filet z łososia (może być też inna rybka)

- 2 woreczki ryżu

- 2 cebule

- mała cukinia

- mała czerwona papryka

- łyżka masła

- oliwa

- sól, pieprz

- vegeta

- przyprawa do ryb

Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy al dente z dodatkiem vegety. Jedna cebule i paprykę kroimy w kostkę, druga cebule kroimy w talarki. Cukinie kroimy w plastry.

2. Paprykę i cebulę podsmażamy na maśle, gdy zmiękną dodajemy cukinię i chwile smażymy. Do warzyw dodajemy ryż, mieszamy i chwilę podsmażamy. Doprawiamy sola i pieprzem.

3. Rybę oprószamy sola, pieprzem i przyprawą do ryby.

4. Ryż z warzywami wkładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy rybę i talarki cebuli. Polewamy oliwą, przykrywamy folią. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut.

08:47, degustatorka , Ryby
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 24 czerwca 2013
Łosoś w warzywach

Uwielbiam ryby, kiedy robię obiad tylko dla siebie często wybieram właśnie łososia - mój Facet jest niestety na niego uczulony ;(.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 1 spory filet z łososia

- 1/4 selera

- 1 pietruszka

- 1 marchewka

- 1 ząbek czosnku

- 2 łyżeczki majeranku

- maslo

- olej

- żółty ser

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, doprawiamy i mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem i olejem (wlewamy taka ilość żeby warzywa stały się wilgotne). 

2. Połowę warzyw wykładamy do natłuszczonego naczynia, następnie układamy rybę i resztę warzyw. Posypujemy startym serem i wiórkami masła. Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy 20 minut w temp. 180 st. C, następnie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut. 

Tagi: łosoś ser
14:32, degustatorka , Ryby
Link Komentarze (4) »
środa, 19 czerwca 2013
Minizapiekanki

Uwielbiam zapiekanki, a te są bardzo smaczne i sycące.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 2 kajzerki

- 4 plastry żółtego sera (może być starty)

- 1 ząbek czosnku

- masło

- 1 mała cebula

- 10 dag pieczarek

- zioła prowansalskie

- sól, pieprz

- 4 plastry szynki

Przygotowanie:

1. Kajzerki kroimy na pół, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, smarujemy masłem.

2. Pieczarki kroimy w plasterki, cebule siekamy i całość podsmażamy na maśle. doprawiamy.

3. Na bułki nakładamy pieczarki z cebulą, szynkę i ser.  Zapiekamy w piekarniku w 180 st. C, aż ser się rozpuści.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 43
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi