poniedziałek, 17 czerwca 2013
Jarskie kotleciki

Te kotleciki, to fajny sposób na wegetariański obiad.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 1 cebula

- 1 czerstwa bułka

- 250 ml mleka

- olej

- bułka tarta

- sól, pieprz

- koperek

- słodka papryka w proszku

- 4 ugotowane jajka na twardo

- 1 surowe jajko

Przygotowanie:

1. Cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Bułkę moczymy w mleku z dodatkiem wody i odciskamy, rozdrabniamy. Jajka ścieramy na tarce, dodajemy bułkę, cebulę, surowe jajko i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku.

2. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Tagi: jajka kotlety
12:14, degustatorka , Inne
Link Komentarze (3) »
piątek, 14 czerwca 2013
Makaron z mięsem

Smaczne i sycące danie, bardzo łatwe do przygotowania.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 30 dag mięsa wieprzowego

- czerwona papryka

- pomidory z puszki

- sól

- 3 łyżki oleju

- 1 cebula

- 250 ml bulionu

- 1 łyżka przecieru pomidorowego

- pieprz

- ostra papryka w proszku

- makaron świderki

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę, paprykę kroimy w paski. Cebulę obieramy i szklimy na 1 łyżce oleju. Na pozostałym oleju obsmażamy mięso.

2. Dodajemy pomidory, zalewamy bulionem, dokładamy przecier. Całość mieszamy i doprawiamy. Podajemy z makaronem.

13:50, degustatorka , Sosy
Link Komentarze (4) »
środa, 12 czerwca 2013
Strogonow

Nie wiem, czy jest to prawidłowy przepis na strogonowa, ale tak czy inaczej zupka jest bardzo smaczna.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 30 dag mięsa wieprzowego

- 1/2 pora

- 15 dag pieczarek

- 1/2 puszki zielonego groszku

- 1,5 papryki (najlepiej kolorowe)

- ziele angielskie

- 1 liść laurowy

- 30 g przecieru pomidorowego

- 30 g żółtego sera

- masło

- 1 mała cebula

- 1 marchewka

- 1/2 małego brokuła

- 1 ząbek czosnku

- sól, pieprz

- 1 łyżka mąki

- vegeta

- olej

- 1 kostka rosołowa

- przyprawa do mięsa wieprzowego

Przygotowanie:

1. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą i podsmażamy. Pieczarki kroimy i podsmażamy. Por, marchewkę i papryki kroimy. Brokuł dzielimy na różyczki.

2. Do garnka wlewamy ok. 1 l wody, dodajemy liść laurowy, ziele, posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i kostkę rosołową. Wrzucamy mięso i pozostałe warzywa. Gotujemy wszystko do miękkości. Na samym końcu dodajemy groszek. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy wodą. Gdy sos zgęstnieje wlewamy do zupy. Z masła i maki robimy zasmażkę, dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku, na talerzach posypujemy serem.

15:15, degustatorka , Zupy
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 10 czerwca 2013
Sałatka drobiowa

Świetna sałatka na każdą okazję.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 500g makaronu ryżowego

- koperek

- olej

- majonez

- 2 ogórki zielone

- 20 dag fileta z kurczaka

- przyprawa do gyrosa

- biały pieprz

- sól

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w drobna kostkę, posypujemy przyprawa do gyrosa i podsmażamy na oleju.

2. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku.

czwartek, 06 czerwca 2013
Kurczak z kukurydzą i groszkiem

Moja córeczka uwielbia się ze mną bawić, przez co mam niewiele czasu na gotowanie. To danie jest błyskawiczne do przygotowania i bardzo łatwe. 

Moja ocena 4/5


Składniki:

- 1 filet z kurczaka

- 1 puszka kukurydzy

- 1/2 puszki groszku

- 3 łyżki śmietany

- łyzeczka papryki ostrej

- łyżka bazylii

- przyprawa do kurczaka

- sol, pieprz

- 1 - 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

1. Kurczaka kroimy na kawałki, oprószamy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na oleju. Dodajemy kukurydzę z zalewą i odsączony groszek i wlewamy ok. 1/2 szklanki wody. Dodajemy paprykę i bazylię.

2. Dusimy, aż odparuje ok. 1/3 płynu. Dodajemy śmietanę, doprawiamy, zagęszczamy mąką i jeszcze chwilę dusimy.

wtorek, 04 czerwca 2013
Żeberka z pieca

A oto pomysł na pyszny i nieskomplikowany obiad.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 1/2 kg żeberek

- mała cebula

- marchewka

- mały kawałek pora

- 0,5 kg ziemniaków

- przyprawa do żeberek

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebule kroimy w piórka, marchewkę w słupki, a pora i ziemniaki w plastry. Żeberka kroimy na kawałki i oprószamy przyprawami.

2. Żeberka i warzywa wkładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy ok 90 minut w 200 st. C.

Tagi: żeberka
15:36, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (3) »
sobota, 01 czerwca 2013
Pierś z kurczaka z porzeczkami

Bardzo fajne i smaczne danie, świetna odmiana dla tradycyjnych kotletów.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 2 piesi z kurczaka

- 1 czerwona cebula

- ok. 100 g dżemu porzeczkowego

- ostra papryka

- 1 łyżka oliwy

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, łączymy z dżemem i doprawiamy papryką, mieszamy. Filety z kurczaka oprószamy sola i pieprzem, nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonkę. Wypełniamy przygotowanym farszem, spinamy wykałaczkami.

2. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy 30 -35 minut. 

 

Ostatnio tak brzydko jest na dworze, że konieczne jest rozweselenie domu przez piękne kwiaty. Dzisiaj odnalazłam zdjęcie tych pięknych konwalii, które jakiś czas temu gościły na naszym stole ;).

 

10:37, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (5) »
czwartek, 30 maja 2013
Ryżowa z koperkiem

Smaczna, łatwa i niedroga sałatka, idealna na każdą okazję.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- woreczek ryżu

- 3 ogórki konserwowe

- 5 jajek

- 1/2 pęczka koperku

- majonez

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, jajka na twardo. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, koperek siekamy. Jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku.

poniedziałek, 27 maja 2013
Risotto warzywne

Bardzo łatwe i całkiem smaczne danie, odpowiednie zarówno na obiad jak i na kolację.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- 2 szklanki ryżu

- 2 duże marchewki

- 5 dag suszonych grzybów

- 1 pietruszka

- 1 duża cebula

- 2 jajka

- 150 g koncentratu pomidorowego

- sól, pieprz

- olej

- mleko

- kostka grzybowa

Przygotowanie:

1. Grzyby moczymy w mleku i wodzie - najlepiej zostawiamy na noc, następnie gotujemy, kroimy na mniejsze kawałki. Wywar zostawiamy.

2. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w drobną kostkę.

3. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju razem z pozostałymi warzywami. Zalewamy wywarem z grzybów, dolewamy jeszcze 1 lub 2 szklanki wody i wsypujemy ryż. Dodajemy kostkę grzybową i  grzyby, gotujemy, aż ryż zmięknie. dodajemy jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i koncentratem. 

wtorek, 21 maja 2013
Z kolorowym makaronem

Kiedy potrzebujemy w kilka chwil wyczarować jakąś pyszna sałatkę, to ta jest idealna. 

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 1/2 op. kolorowego makaronu

- 20 dag szynki

- 15 dag żółtego sera

- 2 łyżki śmietany

- 2 łyżki majonezu

- duża papryka

- 1/2 pęczka koperku

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy, szynkę i ser kroimy w kostkę, paprykę w słupki, koperek siekamy.

2. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną i majonezem, mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi