sobota, 19 października 2013
Nadziewanka drobiowa

Ciekawy pomysł na zastąpienie tradycyjnego pasztetu. Podany z sosem świetnie pasuje do drugiego dania.

Moja ocena 4/5


Składniki:

- 2 filety z kurczaka

- 5 bułek

- 5 jajek

- przyprawa do kurczaka

- 1 kostka margaryny

- 65 ml mleka

- vegeta

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Bułki kroimy w kostkę. Margarynę rozpuszczamy, studzimy i zalewamy bułki.

2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Kurczaka kroimy w kostkę. Żółtka mieszamy z mlekiem, roztrzepujemy w miseczce. Zalewamy kurczaka, doprawiamy, łączymy z bułkami i pianą, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy.

3. Masę formujemy tak, aby przypominała bochen chleba. Wkładamy do rękawa do pieczenia, folie nakłuć. 

4. Pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Tagi: kurczak
21:58, degustatorka , Inne
Link Komentarze (4) »
czwartek, 15 sierpnia 2013
Fasolka szparagowa z frytkami

Ta fasolka to fajne połączenie pysznych warzyw z nieco kalorycznymi frytkami ;). Jak dla mnie pycha.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 50 dag ziemniaków

- 20 dag fasolki szparagowej

- czerwona papryka

- koperek

- sól i pieprz

- cukier

- olej do smażenia

 

Przygotowanie:

1. Fasolkę pokroić na trzy kawałki, wrzucić do wrzątku przyprawionego łyżeczką soli i łyżeczką cukru, gotować aż zmięknie. 

2. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie paseczki. Usmażyć w głębokim oleju.

3. Paprykę pokroić w paseczki, podsmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać pokrojoną fasolkę i usmażone frytki, jeszcze chwilę smażyć, mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzach posypać posiekanym koperkiem.

 

 

poniedziałek, 17 czerwca 2013
Jarskie kotleciki

Te kotleciki, to fajny sposób na wegetariański obiad.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 1 cebula

- 1 czerstwa bułka

- 250 ml mleka

- olej

- bułka tarta

- sól, pieprz

- koperek

- słodka papryka w proszku

- 4 ugotowane jajka na twardo

- 1 surowe jajko

Przygotowanie:

1. Cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Bułkę moczymy w mleku z dodatkiem wody i odciskamy, rozdrabniamy. Jajka ścieramy na tarce, dodajemy bułkę, cebulę, surowe jajko i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku.

2. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Tagi: jajka kotlety
12:14, degustatorka , Inne
Link Komentarze (3) »
piątek, 30 listopada 2012
Kotleciki z marchewki z surówką z cykorii

Przepis na to danie znalazłam w jednym z numerów "Przepisy czytelników". Kotleciki są bardzo smaczne i sycące, już po zjedzeniu dwóch czułam się najedzona. Surówka troszkę mniej mi smakowała, ale to oczywiście kwestia gustu.

Moja ocena 5/5.


Składniki (wyszło mi 7 kotlecików):

- 2 duże marchewki

- 1 mała cebula 

- 1 jajko

- ok. 3 łyżki bułki tartej

- olej

- 1 łyżka masła

- mąka

- sól, pieprz

- majeranek

- gałka muszkatałowa

- cukier

Przygotowanie:

1. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach, podlewamy szklanką wody, dodajemy masło i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, siekamy drobno i szklimy na odrobinie oleju.

2. Marchewkę odcedzamy, dodajemy cebulę, jajko, bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Masa musi być na tyle gęsta, aby dało się z niej formować małe kotlety (w razie potrzeby dodać więcej bułki). Kotlety obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor.

Surówka z cykorii

Moja ocena 3,5/5

Składniki:

- 1 jabłko

- łyżki jogurtu naturalnego

- 2 cykorie

- cukier

Przygotowanie:

Cykorie kroimy w drobną kostkę, jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem, doprawiamy cukrem do smaku. Podajemy z kotlecikami.

piątek, 19 października 2012
Kalafior w cieście

Kiedyś już robiłam podobnego kalafiora i bardzo mi smakował. Tutaj prezentuję nieco inny sposób przygotowania ciasta. Kalafior przygotowany w ten sposób jest na prawdę pyszny.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 1/2 średniego kalafiora

- 150 ml mąki

- 1/4 szklanki mleka

- 1 jajko

- olej

- słodka papryka

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Mleko, mąkę i jajko łączymy w jednolitą masę, doprawiamy. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

2. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy 10 minut. Osączamy i zanurzamy w cieście, a następnie smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

 

Tagi: kalafior
10:43, degustatorka , Inne
Link Komentarze (6) »
środa, 05 września 2012
Fasolka po katalońsku

Już dawno zbierałam się żeby przygotować to danie i teraz żałuję, że tak długo zwlekałam. Nie przypuszczałam, że takie połączenie składników będzie tak świetnie smakowało. Danie należy jednak zjadać dość szybko (z czym absolutnie nie ma problemu), ponieważ frytki zaczną robić się miękkie.

Oryginalny przepis znalazłam u edysi79, a ja poszłam troszkę na łatwiznę i zrobiłam po swojemu. Stwierdziłam, że w tym daniu proporcje składników nie mają większego znaczenia i wszystkiego dałam na "oko" :).

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- fasolka szparagowa

- 3 garście mrożonych frytek

- średni pomidor

- szczypiorek

- 2 nieduże ząbki czosnku

- 1 nieduża cebula

- sól, pieprz

- słodka papryka

- olej

Przygotowanie:

1. Fasolkę kroimy na 3 części i gotujemy w osolonej wodzie. Frytki przygotowujemy wg przepisu z opakowania. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

2. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy frytki i fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, chwilę razem smażymy. Dodajemy pomidory, mieszamy. Na talerzu posypujemy szczypiorkiem.

sobota, 01 września 2012
Cannelloni

Przyznam się, że to był mój debiut w przygotowaniu tego dania. Będę też trochę nieskromna i powiem, że całkiem udany :). Nie wiedziałam jednak, że to takie pracochłonne danie i byłam na prawdę zmęczona. Efekt końcowy wynagradza jednak wszelkie trudy :).

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- makaron cannelloni,

- 35 dag mięsa mielonego,

- 1 cebula,

- 10 pieczarek,

- 1 marchewka,

- pół czerwonej papryki,

- pół szklanki mrożonego groszku,

- 1 puszka pomidorów,

- przecier pomidorowy,

- sól, pieprz,

- oregano,

- tymianek

- świeża bazylia,

- świeży lubczyk,

- koperek

- vegeta

- 20 dag startego żółtego sera,

- 2 szklanki mleka,

- 1 łyżka mąki,

- olej do smażenia,

- 1 łyżka masła

 

Przygotowanie:

1. Cebulę mielimy lub kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą i dusimy. Pieczarki i marchew szatkujemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ugotowany wcześniej groszek. Na końcu dodajemy pomidory z puszki, a sok pozostawiamy do sosu. Doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem, vegetą, bazylią, lubczykiem i tymiankiem, odstawiamy do ostygnięcia.

2. Roztapiamy masło i zrumieniamy na nim mąkę. Następnie dolewamy mleko, sok z pomidorów i 6 łyżeczek przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, koperkiem i vegetą. Do przestudzonego farszu dodajemy garść startego sera. Farszem napełniamy makaronowe rurki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli zostało nam trochę farszu, to dodajemy go do sosu. Polewamy sosem makaron i posypujemy serem. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 45 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem czy makaron jest już miękki, jeżeli tak to zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 3 min.

 

wtorek, 21 sierpnia 2012
Frytki pod kołderką

A to coś dla miłośników fast foodów. Pyszne frytki z dużą ilością sera i innych dodatków. Z pewnością zdrowsze niż kupione na mieście, chociaż i tak mega kaloryczne.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 3 - 4 duże ziemniaki

- kawałek fileta z kurczaka

- kilka pieczarek

- 10 dag sera żółtego

- 2 łyżki majonezu

- 2 łyżki śmietany

- 1 łyżeczka musztardy czosnkowej

- sól, pieprz

- slodka mielona papryka

- przyprawa do ziemniaków

- przyprawa do kurczaka

- olej

Przygotowanie:

1. Ziemniaki kroimy w grube słupki, polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawą do ziemniaków i mieszamy. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C.

2. Kurczaka kroimy na kawałki - posypujemy przyprawą do kurczaka. Pieczarki kroimy w plastry. Całość podsmażamy na rozgrzanym oleju (ja daję odrobinę oleju, a resztę podlewam wodą, żeby było mniej kalorycznie). W międzyczasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Gotowe frytki przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy większą połową startego sera i polewamy sosem : majonez, śmietanę i musztardę mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Następnie wykładamy kurczaka z pieczarkami i posypujemy resztą sera. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C), aż ser się roztopi.

wtorek, 07 sierpnia 2012
Zapiekane filety z kurczaka z warzywami

Nadal staramy się zdrowo odżywiać, dlatego tym razem wyczarowałam to pyszne danie. Naszą opinię podzieliła również moja siostra, która akurat wpadła na obiadek. 

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- pojedynczy filet z kurczaka

- 7 - 8 ziemniaków

- ok 15 dag fasolki szparagowej

 - ok. 10 dag pieczarek

- 2 średnie cebule

- 2 duże garście posiekanego koperku

- 3 łyżki keczupu

- ok. szklanka bulionu drobiowego

- 2 ząbki czosnku

- sól, pieprz

- przyprawa do kurczaka

- mąka

- olej

- vegeta

Przygotowanie:

1. Kurczaka dzielimy na kawałki i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

2. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, fasolkę na 3 części, podgotowujemy. Pieczarki kroimy w plasterki, cebule siekamy  i podsmażamy wszystko na rozgrzanym oleju. Delikatnie doprawiamy vegetą.

3. Pieczarki i cebulę przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem. Doprawiamy keczupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Posypujemy koperkiem, mieszamy. Dodajemy ziemniaki z fasolą oraz kurczaka. Mieszamy.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 195 stopni C, zapiekamy 30 minut. W między czasie mieszamy.

czwartek, 26 lipca 2012
Omlet po hiszpańsku

Kiedyś robiłam już podobny omlet tylko z tuńczykiem. Postanowiłam przypomnieć sobie jego smak, tylko nieco w innym wydaniu. Niestety tak mi się spieszyło, że zamiast wymieszać wszystkie składniki razem z jajkami, zalałam je jajkami na patelni i usmażyłam. Miałam oczywiście problem z ładnym wyjęciem omleta, a poza tym składniki nie były równo rozłożone. Jajka zostały na górze, a a ziemniaki na dole :(.

Moja ocena 4/5.


 Składniki:

- 0,5 dag ziemniaków

- 2 spore cebule

- szczypiorek

- koperek

- 5 jajek

- duży pomidor

- przyprawa do ziemniaków

- sól, pieprz

- tymianek

- bazylia

- olej

- oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, doprawiamy przyprawą do ziemniaków. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do miękkości. W międzyczasie dodajemy posiekaną cebulę, a na sam koniec obrany ze skórki i pokrojony na kawałki pomidor, posiekany szczypiorek i koperek, doprawiamy do smaku.

2. Usuwamy nadmiar oleju z patelni. Jajka roztrzepujemy, dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek, doprawiamy i mieszamy z resztą składników. Całość wylewamy na natłuszczoną patelnię i smażymy z obydwu stron. Omlet przewracamy na drugą stronę za pomocą talerza.

Tagi: omlet
08:23, degustatorka , Inne
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi