środa, 04 stycznia 2012
Ciasto korzenne z powidłami

Zaplanowałam sobie, że takie właśnie ciasto upieczemy na święta, jednak zmieniłam zdanie kiedy mąż wkroczył do domu z całym naręczem ciasta. W tej sytuacji nie było sensu piec czegoś nowego. Ponieważ jednak wszystkie składniki były kupione postanowiliśmy upiec go na Nowy Rok. Może nie do końca odpowiadało ono okazji, ale co tam.
Wyszło bardzo smaczne, aczkolwiek mieliśmy jedną małą zagwozdkę. Przepis na to ciasto znalazłam tutaj i był to nasz debiut. Wszystko byłoby pięknie, tylko cały czas zastanawialiśmy się dlaczego ciasto wyrosło nierównomiernie. Utworzył sie taki kopiec, pomimo iż ciasto było rozprowadzone równomiernie i tak wstawione do piekarnika. Może ktoś ma jakiś pomysł.

Moja ocena mimo wszystko to 5/5. 

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka, 
- 200 g masła, 
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki dżemu,
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników, 
- 2 łyżeczki sody, 
- 1 łyżeczka kakao
Dodatkowo: powidła śliwkowe, ulubiona polewa  

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku oraz pozostałe składniki. Przekładamy do średniej wielkości formy (np. 32x20cm) i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy. Przekładamy powidłami i polewamy polewą. 

 

Tagi: piernik
08:09, degustatorka , Ciasta
Link Komentarze (6) »
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi