czwartek, 19 września 2013
Zupa krem z cukinii

Przepis na tą zupę znalazłam tutaj. Jest całkiem smaczna, ale jakoś szczególnie nas nie urzekła.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- 50 dag młodej cukinii,

- ok. 5 szklanek rosołu,

 - 40 dag ziemniaków,

 - 2 cebule,

- 1 łyżka masła,

- pół szklanki śmietany,

- garść zieleniny,

- sól, pieprz,

- grzanki lub groszek ptysiowy

Przygotowanie:

Do rosołu dodać pokrojone ziemniaki, cebulę pokrojoną w ćwiartki; wrzucić razem i gotować do miękkości. Cukinię razem ze skórką pokroić w kostkę, dodać do zupy z łyżką masła i gotować jeszcze ok. 10 minut. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać śmietanę oraz zieleninę. Doprawić. Już na talerzach posypać grzankami lub groszkiem ptysiowym. 

 

Tagi: cukinia zupa
20:29, degustatorka , Zupy
Link Komentarze (1) »
piątek, 23 sierpnia 2013
Smakowita zupa brokułowa

Świetna zupka, godna polecenia.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 1 brokuł

- 1 filet z kurczaka

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1/2 szklanki ryżu

- kawałek selera

- 1/2 szklanki śmietany 18%

- 1 łyżka mąki

- 1 łyżka masła

- sól, pieprz

- olej do smażenia

- 1 marchewka

Przygotowanie:

1. Brokuł podzielić na różyczki, cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Filet z kurczaka pokroić w paski.

2. W dużym garnku roztopić masło i zeszklić na nim cebulę, dodać seler, marchewkę, brokuł, czosnek oraz ryż i prażyć ok. 15 minut. Następnie zalać wszystko 1 i 1/2 l zimnej wody.

3. Kawałki mięsa podsmażyć na rozgrzanym oleju, dorzucić do reszt składników w garnku. Gotować, aż ryż będzie miękki. Śmietanę połączyć z mąką, dodać do zupy. Przyprawić do smaku.

09:29, degustatorka , Zupy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 20 sierpnia 2013
Fasolowa na kiełbasie

Przepis znalazłam w jednym z numerów "Przepisy czytelników". Zupka jak dla mnie niestety dosyć przeciętna.

Moja ocena 3/5.


Składniki:

- 1 marchewka

- kawałek selera

- 15 dag fasoli

- 1 pietruszka

- 1 mała cebula

- 1 l bulionu

- natka pietruszki

- majeranek

- ostra papryka w proszku

- pieprz, sól

- olej

Przygotowanie:

1. Fasole moczymy w wodzie (najlepiej na noc), gotujemy w tej samej wodzie co się moczyła. Pod koniec gotowania solimy.

2. Marchewkę, seler, pietruszkę oraz cebule ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wywar wlewamy do garnka i zagotowujemy, dodajemy starte warzywa i majeranek. Po 15 min dodajemy ugotowaną fasolę. Kiełbasę kroimy w plastry, na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy krążki.

3. Kiełbasę wrzucamy do gotującej zupy. Całość gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku. Posypujemy natką pietruszki.

Tagi: fasolowa
22:15, degustatorka , Zupy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 13 sierpnia 2013
Zupa fasolowa

Bardzo sycąca i gęsta zupa. Przepis znalazłam w jednym z numerów "Przepisy czytelników".

Moja ocena 3/5


Składniki:

- 1 litr bulionu

- 15 dag fasoli

- 1 średni burak

- sól, pieprz

- kilka plastrów wędzonego boczku

- 5 dag kaszy peczak

- 2 ziemniaki

- ziele angielskie

- 1 ząbek czosnku

- ostra papryka w proszku

- 2 łyżki masła

- 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

1. Fasolę moczymy przez całą noc. Ziemniaki i buraka kroimy w kostkę i zalewamy bulionem.

2. Dodajemy fasolę oraz kaszę, gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Na patelni lekko rumienimy mąkę, dodajemy masło. Zasmażkę rozprowadzamy w zupie. Dodajemy 3 ziarenka ziela angielskiego.

3. Boczek kroimy na kawałki, podsmażamy na patelni i razem z posiekanym czosnkiem dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut.

14:46, degustatorka , Zupy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 06 sierpnia 2013
Zupa pomidorowa

Bardzo lubię pomidorową, dlatego kiedy znalazłam ten przepis w jednym z numerów "Przepisy czytelników" nie mogłam mu się oprzeć. Niestety troszkę się zawiodłam. Zupa jest smaczna, ale jakoś szczególnie mnie nie urzekła.

Moja ocena 3/5


Składniki:

- 30 dag mięsa mielonego

- 2/ 3 duże pomidory

- 3 papryki czerwone

- 2 ząbki czosnku

- sól, pieprz

- zasmażka

- 1 l bulionu

- keczup

- ocet winny

- ostra papryka w proszku

- 1 cebula

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- olej

Przygotowanie:

1. Pomidory i paprykę kroimy w małą kostkę, cebulę siekamy i szklimy  na oleju razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodajemy mięso, paprykę i pomidory.

2. Wszystkie składniki smażymy ok. 20 minut, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat. Zaprawiamy zasmażką, mieszamy. Zagotowujemy.  Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryka, octem, keczupem.

21:49, degustatorka , Zupy
Link Komentarze (3) »
środa, 12 czerwca 2013
Strogonow

Nie wiem, czy jest to prawidłowy przepis na strogonowa, ale tak czy inaczej zupka jest bardzo smaczna.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 30 dag mięsa wieprzowego

- 1/2 pora

- 15 dag pieczarek

- 1/2 puszki zielonego groszku

- 1,5 papryki (najlepiej kolorowe)

- ziele angielskie

- 1 liść laurowy

- 30 g przecieru pomidorowego

- 30 g żółtego sera

- masło

- 1 mała cebula

- 1 marchewka

- 1/2 małego brokuła

- 1 ząbek czosnku

- sól, pieprz

- 1 łyżka mąki

- vegeta

- olej

- 1 kostka rosołowa

- przyprawa do mięsa wieprzowego

Przygotowanie:

1. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą i podsmażamy. Pieczarki kroimy i podsmażamy. Por, marchewkę i papryki kroimy. Brokuł dzielimy na różyczki.

2. Do garnka wlewamy ok. 1 l wody, dodajemy liść laurowy, ziele, posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i kostkę rosołową. Wrzucamy mięso i pozostałe warzywa. Gotujemy wszystko do miękkości. Na samym końcu dodajemy groszek. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy wodą. Gdy sos zgęstnieje wlewamy do zupy. Z masła i maki robimy zasmażkę, dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku, na talerzach posypujemy serem.

15:15, degustatorka , Zupy
Link Komentarze (2) »
piątek, 17 maja 2013
Zupa rzodkiewkowa

Długo nie mogłam się zdecydować, czy przygotować tą zupę, czy jednak dać sobie spokój. Ciekawość jednak zwyciężyła i zupka została ugotowana. Wyszła na prawdę smaczna i żałuję, że wcześniej się na nią nie zdecydowałam.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 2 peczki rzodkiewek

- 5 ziemniaków

- 2 dag masła

- 1 l bulionu warzywnego

- 100 ml śmietany 18%

Przygotowanie:

Ziemniaki i rzodkiewki kroimy w kostkę, dusimy na rozgrzanym maśle. Wlewamy bulion i gotujemy ok. 20 minut. Miksujemy. Dodajemy śmietanę.

 

Znowu nie mogłam się powstrzymać i kupiłam te przepiękne tulipanki ;).

10:36, degustatorka , Zupy
Link Komentarze (4) »
czwartek, 18 kwietnia 2013
Zupa cebulowa

Jak pięknie zrobiło się na dworku, świeci słoneczko i od razu chce się wyjść na spacer. Z tej okazji na moim stole goszczą tulipanki ;).

Szybka do przygotowania i smaczna zupka. Nawet mój Facet ja pochwalił, chociaż raczej nie przepada za cebulą.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 1/2 kg cebuli

- vegeta

- 1 bulionetka drobiowa

- 3 ziemniaki

- 1 - 1,5 łyżki mąki

- 3 łyżki śmietany

- chleb

- olej

- pieprz, sól

- czosnek grnulowany

Przygotowanie:

1. Cebule kroimy w talarki, rumienimy na rozgrzanym oleju. Podlewamy woda i dodajemy vegetę. Gotujemy aż woda odparuje.

2. Cebulę miksujemy. W garnku zagotowujemy ok. 1 l wody, dodajemy bulionetkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. dodajemy cebulę, zagotowujemy.

3.  Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy do zupy. chleb kroimy w kostkę, posypujemy czosnkiem i podsmażamy na odrobinie oleju na patelni. Zupę podajemy z grzankami.

11:57, degustatorka , Zupy
Link Komentarze (4) »
piątek, 15 marca 2013
Zupa gulaszowa

Bardzo smaczna i pożywna zupka, w sam raz na takie mroźne dni.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 1 mały bakłażan

- 1/2 czerwonej papryki

- 25 dag karkówki

- 4 ziemniaki

- 1/2 cebuli

- 25 dag pieczarek

- 1 puszka pomidorów

- sól, pieprz

- słodka papryka

- 2 łyżki mąki

- 2 liście laurowe

- 2 kostki bulionowe

Przygotowanie:

1. Warzywa i mięso kroimy w kostkę. Mięso gotujemy w 1,5 l wody z liśćmi laurowymi.

2. Do garnka wlewamy olej, wrzucamy cebulę, ziemniaki i ugotowaną karkówkę. mieszamy i po 5 minutach zalewamy wywarem z mięsa, dodajemy kostki. Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy bakłażan, paprykę i pieczarki. Zalewamy pomidorami z zalewą. Doprawiamy i zaprawiamy mąką. 

piątek, 07 grudnia 2012
Zupa ogórkowa z pulpetami

Bardzo fajna, sycąca zupka, pulpeciki stanowią ciekawą odmianę dla tradycyjnej zupy ogórkowej.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 4 ogórki kiszone

- 1 marchewka

- 1/2 pietruszki

- kawałek selera

- 1 mała cebula

- 4 ziemniaki

- 1 kostka rosołowa

- 3 łyżki śmietany

- 1 łyżka posiekanego koperku

- sól, pieprz

Pulpeciki:

- 25 dag fileta z indyka

- 3 łyżki bułki tartej

- 5 pieczarek

- 1 małe jajko lub 1/2 wiekszego

- sos sojowy

- sól, pieprz

- majeranek

Przygotowanie:

1. Warzywa pokroić w kostkę, zalać ok. 1 l wody i dodać kostkę rosołową. Doprawić do smaku i zagotować.

2. Mięso i pieczarki zmielić, wyrobić z sosem sojowym, bułką tartą oraz jajkiem, doprawić. Jeśli masa będzie za rzadka dodać więcej bułki. Formować malutkie pulpeciki i kłaść je na wrzący wywar. Gotować ok. 35 minut. Pod koniec dodać starte ogórki i śmietanę, gotować ok. 10 minut. Dodać koperek.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi