piątek, 18 kwietnia 2014
Ryba w cieście francuskim

Na początek chciałabym życzyć Wszystkim Wesołych Świąt ;).

Dzisiaj zaproponuje wam smaczna rybę w cieście francuskim. Pierwszy raz jadłam tak przygotowana rybę i wydała mi się dosyć interesująca.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 2 duże płaty dowolnej ryby

- Duże opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (lub 1,5 małego opakowania)

- Jajko

- Sól

- Pieprz

- Przyprawa do ryby 

 Przygotowanie:

1. Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem (nie porcjujemy). Z obu stron oprószamy solą i pieprzem i przyprawą.

2. Ciasto francuskie rozmrażamy i kroimy na płaty nieco większe niż filety.

3. Rybę układamy wzdłuż na płatkach ciasta. Boki ciasta nacinamy, a następnie zaplatamy w warkocz.

4. Pakieciki ryby w cieście smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

 

14:23, degustatorka , Ryby
Link Komentarze (7) »
wtorek, 24 września 2013
Ryba z cukinią

Bardzo fajny i pyszny sposób na rybkę ;). Przepis znalazłam tutaj.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 2 małe cukinie,

- 1 puszka (415g) całych pomidorów,

- 450 g sprawionego dorsza lub innej morskiej ryby,

- 1/4 szklanki i 1 łyżka masła, 2 łyżki oliwy,

- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej lub 3/4 łyżeczki pokruszonej suszonej bazylii,

- pół łyżeczki soli,

- 1 łodyga świeżego lub 1/4 łyżeczki pokruszonego, suszonego rozmarynu,

- 1/8 łyżeczki pieprzu,

- 2 łyżki tartej bułki,

- 2 łyżeczki soku cytrynowego.

 

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Pokroić cukinię na skośne pół centymetrowe plastry. Przetrzeć pomidory z sokiem przez sito do miski, nasiona wyrzucić. Osuszyć rybę. Rozgrzać 1 szklanki masła na patelni na średnim ogniu. Kiedy piana osiądzie zmniejszyć ogień. Obsmażyć na tłuszczu filety z ryb aż nabiorą jasnobrązowego koloru przez ok. 1-2 minut z każdej strony. Łyżką cedzakową przełożyć rybę do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać oliwę. Usmażyć cukinię aż nabierze jasno brązowego koloru przez ok. 3 minuty. Wsypać połowę bazylii, sól, rozmaryn i pieprz. Smażyć jeszcze przez ok. 30 sekund. Wlać przetarte pomidory. Zagotować zmniejszyć płomień. Gotować bez przykrycia często mieszając aż sos lekko zgęstnieje przez ok. 5 minut. Jeśli został użyty świeży rozmaryn należy go teraz usunąć. Wyłożyć masę z cukinii na rybę w naczyniu. Posypać tartą bułką i pozostałą bazylią. Pokropić sokiem z cytryny. Na wierzchu równo ułożyć kawałeczki pozostałego masła. Piec bez przykrycia, aż ryba się przypiecze, a góra będzie jasno brązowa przez ok. 10 - 15 minut.

 

 

Tagi: cukinia ryba
21:01, degustatorka , Ryby
Link Komentarze (4) »
niedziela, 15 września 2013
Smażona ryba w ziołach

Bardzo smaczna rybka, jest faja odmianą dla tej tradycyjnej smażonej.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 3 filety ulubionej ryby

- 1 cebula

- pieprz, sól

- 1/2 papryki czerwonej

- 1/2 papryki zielonej

- olej

- 1/2 cukinii

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1 łyżeczka tymianku

- cytryna

- 1 łyżka masła

- 5 łyżek oliwy z oliwek

- 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

1. Cebulę drobno siekamy, papryki i cukinię kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa i chwilę dusimy. Dodajemy koncentrat.

2. Do warzyw wlewamy 1/2 szklanki wody, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, gotujemy ok. 5 minut.

3. Rybę dzielimy na porcje, oprószamy mąką, solą, pieprzem, przyprawą do ryb i sokiem z cytryny. Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Podajemy z gulaszem warzywnym.

 

Tagi: papryka ryba
16:23, degustatorka , Ryby
Link Komentarze (4) »
środa, 11 września 2013
Pulpety rybne

Jakiś czas temu znalazłam te pulpety w jednym z numerów "Przepisy czytelników" i bardzo mi się spodobały. Niestety zupełnie mi nie wyszły, ponieważ trafiłam na bardzo wodniste filety. Zamiast zagęścić masę bułką tartą dodałam mąkę i wyszły mi placki rybne ;).

Poniżej podaję przepis z gazetki, może będziecie mieli więcej szczęścia, jeśli skusicie się na przygotowanie tych pulpecików.

Moja ocena 2/5


Składniki:

- 70 dag mrożonych filetów z ryb

- 1 jajko

- 4 łyżki oleju

- 3 cebule

- 2 czerstwe bułki

- 1/2 szklanki mleka

- 1 łyżka kopru

- pieprz, sól

- masło

Przygotowanie:

1. Bułki moczymy w mleku i odciskamy. Cebulę kroimy w półplasterki. Ryby mielimy w maszynce razem z cebulą i bułką. dodajemy sól, pieprz, koper i jajko. Wyrabiamy masę, formujemy kotlety.

2. Smażymy na rozgrzanym oleju. Na każdym kotlecie kładziemy kawałek masła i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. 

Tagi: ryba
22:04, degustatorka , Ryby
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 08 lipca 2013
Ryba po grecku

Uwielbiam ryby, czasami przygotowuję również tą po grecku. Jest smaczna i łatwa do przygotowania.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 2 filety rybne

- oliwa z oliwek

- 1 marchewka

- 1 pietruszka

- 1/4 selera

- 1 cebula

- sok z cytryny

- sol, pieprz

- cukier

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

1. Filety kroimy na kawałki, smażymy na rozgrzanej oliwie, solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w półplasterki, pozostałe warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Warzywa smażymy na oliwie, zalewamy 100 ml wody, dodajemy koncentrat i dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

3. W naczyniu układamy rybę i na nią wykładamy warzywa, schładzamy. 

13:40, degustatorka , Ryby
Link Komentarze (2) »
czwartek, 27 czerwca 2013
Łosoś na ryżu z warzywami

Dzisiaj kolejny pomysł na pyszne danie z rybką ;)

Moja ocena 5/5


Składniki:

- filet z łososia (może być też inna rybka)

- 2 woreczki ryżu

- 2 cebule

- mała cukinia

- mała czerwona papryka

- łyżka masła

- oliwa

- sól, pieprz

- vegeta

- przyprawa do ryb

Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy al dente z dodatkiem vegety. Jedna cebule i paprykę kroimy w kostkę, druga cebule kroimy w talarki. Cukinie kroimy w plastry.

2. Paprykę i cebulę podsmażamy na maśle, gdy zmiękną dodajemy cukinię i chwile smażymy. Do warzyw dodajemy ryż, mieszamy i chwilę podsmażamy. Doprawiamy sola i pieprzem.

3. Rybę oprószamy sola, pieprzem i przyprawą do ryby.

4. Ryż z warzywami wkładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy rybę i talarki cebuli. Polewamy oliwą, przykrywamy folią. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut.

08:47, degustatorka , Ryby
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 24 czerwca 2013
Łosoś w warzywach

Uwielbiam ryby, kiedy robię obiad tylko dla siebie często wybieram właśnie łososia - mój Facet jest niestety na niego uczulony ;(.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 1 spory filet z łososia

- 1/4 selera

- 1 pietruszka

- 1 marchewka

- 1 ząbek czosnku

- 2 łyżeczki majeranku

- maslo

- olej

- żółty ser

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, doprawiamy i mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem i olejem (wlewamy taka ilość żeby warzywa stały się wilgotne). 

2. Połowę warzyw wykładamy do natłuszczonego naczynia, następnie układamy rybę i resztę warzyw. Posypujemy startym serem i wiórkami masła. Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy 20 minut w temp. 180 st. C, następnie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut. 

Tagi: łosoś ser
14:32, degustatorka , Ryby
Link Komentarze (4) »
środa, 12 grudnia 2012
Ryba z warzywami

Uwielbiam ryby praktycznie pod każdą postacią. Ta z warzywami jest na prawdę smaczna.

Moja ocena 5/5.


Składniki (na 2 porcje):

- kawałek pora

- 2 filety rybne

- 1 marchewka

- 1 cebula

- 1/2 pietruszki

- kawałek selera

- kawałek kapusty białej

- olej

- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Kapustę szatkujemy, por i cebulę kroimy. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

2. Cebulę szklimy na odrobinie oleju, łączymy z 1 łyżką oleju oraz pozostałymi warzywami. Podlewamy wodą i dusimy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku. Dodajemy koncentrat i chwilę podgrzewamy na małym ogniu.

3. Rybę smażymy w tradycyjny sposób, wykładamy na warzywa.

10:06, degustatorka , Ryby
Link Komentarze (5) »
sobota, 16 czerwca 2012
Łosoś w sosie koperkowym z pieczonymi ziemniaczkami

A oto propozycja na pyszny i szybki obiad.

Moja ocena za całokształt 5/5.


Składniki:

- 2 dzwonki łososia

- 1/2 małego jogurtu naturalnego

- pieprz, sól

- marynata do ryb z cytryną i koperkiem

- ząbek czosnku

- koperek

- młode ziemniaki

- ogórek

- oliwa z oliwek

- zioła prowansalskie

- przyprawa do ziemniaków

- przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

1. Ziemniaczki kroimy na kawałki. W misce mieszamy oliwę z oliwek z ziołami, przyprawami do ziemniaków i kurczaka oraz solą i pieprzem. Wrzucamy ziemniaczki i mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez ok. 45 min.

2. Łososia nacieramy solą i pieprzem. Marynatę przygotowujemy wg przepisu z opakowania i marynujemy w niej rybę przez ok 30 min. Na kawałku folii aluminiowej układamy dzwonki łososia, posypujemy odrobiną koperku i zawijamy. Pieczemy ok 15 minut razem z ziemniaczkami.

3. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i koperkiem. Doprawiamy. Ogórka kroimy w plasterki polewamy połową sosu, mieszamy. Rybę z ziemniaczkami wykładamy na talerze. Łososia polewamy sosem, podajemy z ogórkiem.

piątek, 27 kwietnia 2012
Ryba zapiekana pod serowo - pieczarkową kołderką i ziemniaki a'la Hasselback

Powiem szczerze, nie spodziewałam się, że ta rybka będzie taka dobra. Bardzo aromatyczna, dzięki przyprawom, ukryta pod pysznymi dodatkami. Na prawdę super pomysł na obiad. Do tego dorzuciłam pieczone ziemniaczki. Niestety użyłam zwykłych ziemniaków, a nie batatów, ale i tak wyszło smacznie i bardzo efektownie.

Przepis na rybkę znalazłam u Edysi, natomiast na ziemniaczki tutaj.

Moja ocena to 5/5.



 

Ryba pod serowo - pieczarkową kołderką

Składniki:

- 2 filety z ryby ( u mnie sola)

- 20 dag pieczarek

- 2 ząbki czosnku

- 1 cebula

- 1 łyżka masła

- 2 łyżki smietany 18%

- sok z cytryny

- tarty żółty ser

- pieprz, sól, curry, słodka mielona papryka

Przygotowanie:

1. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć w nim posolone i oprószone pieprzem filety rybne. Skropić sokiem z cytryny, posypać curry, posypać zmiażdżonym czosnkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać bez przykrycia 15-20 minut w 200ºC.

2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w ćwierć plasterki cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

3. Na upieczonych filetach rozprowadzić śmietanę, nałożyć pieczarki z cebulą, posypać serem i papryką. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać aż ser się stopi.


 Batat Hasselback


Składniki:

- 4 bataty lub 4 ziemniaki podłużne

- 4 łyżki oleju

- 2 ząbki czosnku

- szczypta soli i pieprzu

- dodatkowo szczypta tymianku

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrać i osuszyć. Ziemniaki ostrożnie ponacinać do 2/3 wysokości co ok 3 mm.

2. Olej wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i resztą przypraw.

3. Ziemniaki ułożyć w naczyniu i wysmarować olejem z przyprawami. Piec ok 40 minut w temp. 180 - 190 stopni C.

06:56, degustatorka , Ryby
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi