niedziela, 10 listopada 2013
Brandade czyli zapiekanka ziemniaczana z dorsza

Przepis znalazłam dawno temu tutaj. Danie jest bardzo smaczne i warto go spróbować.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 4 ładne filety z dorsza,

- 4 duże ładne ziemniaki,

- tymianek,

- 1 liść laurowy,

- 3 ząbki czosnku,

- 1/2 filiżanki oliwy extravergine,

- 1/2 pęczka natki pietruszki,

- 1 filiżanka tłustego mleka,

- 1 bagietka na grzanki,

- sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w wodzie z solą. Do drugiego garnka wlewamy wodę, wrzucamy liść laurowy i tymianek. Gotujemy w tym dorsza ok. 6 do 7 minut. Wyjmujemy mięso i rozdrabniamy na małe kawałeczki, usuwając ości. Siekamy czosnek i wrzucamy go na zimną patelnię z oliwą. Rozgrzewamy tłuszcz (czosnek nie może się nie zarumienićł), a następnie dodajemy kawałki dorsza. Mieszamy. Siekamy pietruszkę. Ugotowane ziemniaki miażdżymy na puree. Przekładamy puree do patelni z dorszem i wlewamy mleko. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą i wszystko dokładnie mieszamy. Tuż przed końcem podgrzewania wrzucamy posiekaną natkę. Całość brandade przekładamy do żaroodpornej formy i wkładamy do dobrze nagrzanego pieca. Wyjmujemy, kiedy górna warstwa ziemniaków będzie miała złotą zapieczoną skorupkę na wierzchu. Kroimy bagietkę na ukośne pajdy, robimy z nich grzanki i podajemy razem z zapiekanką.

 

piątek, 04 października 2013
Zapiekanka brokułowa

Bardzo smaczna i błyskawiczna do przygotowania zapiekanka, z pewnością przypadnie wszystkim do gustu.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 30 dag makaronu świderki

- 25 dag szynki

- 200 ml śmietany kremówki 30 – proc.

- 10 dag startego żółtego sera

 

- 1/2 brokuła

- 2 opakowania przyprawy do zapiekanek z makaronem

- Tłuszcz do wysmarowania naczynia

- Sól

- Pomidory

- zioła prowansalskie

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy. Szynkę kroimy w kostkę. 

2. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy różyczki brokuła, makaron i szynkę.

3. Do garnka wlewamy pół litra wody i śmietanę. Wsypujemy przyprawę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Polewamy makaron. Wierzch posypujemy serem, dekorujemy plasterkami pomidora i ziołami.

4. Naczynie z zapiekanką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 – 200 stopni C. pieczemy 30 minut.


 

 

niedziela, 21 lipca 2013
Zapiekanka pieczarkowa

Świetna zapiekanka, zniknęła u nas błyskawicznie.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 20 dag makaronu świderki

- 2 op. sosu pieczarkowego

- 15 dag pieczarek

- 25 dag mięsa mielonego

- Marchewka

- Cebula

- 20 dag żółtego sera

- 3 łyżki oleju

- Łyżka posiekanej natki pietruszki

- przyprawa do mięsa mielonego

 

 Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy. Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki, cebulę i startą marchewkę. Dodajemy sosy przygotowane według przepisu na opakowaniu. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut. Posypujemy natką.

2. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wkładamy makaron i mięso z warzywami. Mieszamy, posypujemy startym serem. Zapiekamy 20 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

 

 

środa, 19 czerwca 2013
Minizapiekanki

Uwielbiam zapiekanki, a te są bardzo smaczne i sycące.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 2 kajzerki

- 4 plastry żółtego sera (może być starty)

- 1 ząbek czosnku

- masło

- 1 mała cebula

- 10 dag pieczarek

- zioła prowansalskie

- sól, pieprz

- 4 plastry szynki

Przygotowanie:

1. Kajzerki kroimy na pół, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, smarujemy masłem.

2. Pieczarki kroimy w plasterki, cebule siekamy i całość podsmażamy na maśle. doprawiamy.

3. Na bułki nakładamy pieczarki z cebulą, szynkę i ser.  Zapiekamy w piekarniku w 180 st. C, aż ser się rozpuści.

wtorek, 20 listopada 2012
Zapiekanka makaronowa po bolońsku

Ostatnio mój Facet postanowił przygotować obiad. Poszedł troszkę na łatwiznę i posiłkował się "Daniem ze smakiem Kamis Zapiekanka makaronowa po bolońsku". Oczywiście za dobre chęci dostałby ode mnie 5, niestety samo danie nie jest jakoś szczególnie rewelacyjne. Jak dla mnie stanowczo za mało sosu.
Nie będę podawała przepisu, ponieważ znajduje się na opakowaniu. Niestety nie polecę też tej "inspiracji" Kamisa. Zastanawiam się tylko co zrobimy z opakowaniem, które nam zostało. 

Moja ocena 3/5.


poniedziałek, 24 września 2012
Filet z kurczaka pieczony z warzywami

Kolejna zapiekanka w wydaniu mojego Faceta. Smaczna, zdrowa i oczywiście bardzo łatwa do przygotowania.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- filet z kurczaka

- 8 ziemniaków

- 1 czerwona papryka

- 1 żółta papryka

- 1 cukinia

- cebula

- 1/3 szklanki bulionu warzywnego

- 4 łyżki soku z cytryny

- 2 łyżki oliwy

- 2 ząbki czosnku

- sól i pieprz

- słodka papryka w proszku

- tymianek

- zioła prowansalskie

 

Przygotowanie:

1. Ziemniaki kroimy w cząstki, papryki w większą kostkę, cebulę w piórka, a cukinię w półplasterki.

2. Mieszamy bulion, sok z cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.

3. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą, posypujemy ziołami prowansalskimi i mieszamy. Mięso kroimy w paseczki, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, podduszamy do miękkości i przekładamy do warzyw. Wszystko solimy i lekko mieszamy. Posypujemy 2 łyżkami tymianku. 

4. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.

 

niedziela, 23 września 2012
Zapiekanka ziemniaczana z wędliną i warzywami

Znowu miałam długą przerwę, niestety niezależną ode mnie. Najbliższe kilka miesięcy również nie zapowiada się najlepiej, jednak w miarę możliwości będę starała się wrzucać coś nowego. Obecnie w gotowaniu wyręcza mnie mój Facet, a ja mówię mu co ma robić. Całe to kucharzenie wychodzi mu całkiem nieźle, czego efektem jest ta pyszna zapiekanka.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 8 ugotowanych ziemniaków

- cukinia

- 13 pieczarek

- 2 - 3 garście ugotowanego groszku

- biała część pora

- żółta papryka

- obrany ze skórki pomidor

- 20 dag wędliny

- garść koperku

- 15 - 20 dag żółtego sera

- vegeta

- sół, pieprz

- 1/2 kostki rosołowej

- przyprawa do ziemniaków

- zioła prowansalskie

- olej

Przygotowanie:

1. Pieczarki kroimy w plasterki, cukinię w pół plasterki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pieczarki, doprawiamy vegetą. Kiedy będą już miękkie dodajemy cukinię i chwilę podsmażamy (można podlać odrobiną wody).

2 Paprykę kroimy w słupki, pomidora w półplasterki, ziemniaki w plasterki, a wędlinę w kostkę. Ziemniaki obsypujemy przyprawą do ziemniaków i odstawiamy w miseczce. Pozostałe składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy ziołami prowansalskimi i delikatnie mieszamy. Dodajemy ziemniaki, doprawiamy całość solą i pieprzem i jeszcze raz mieszamy.

3. W 1/2 szklance wrzątku rozpuszczamy kostkę rosołową, polewamy zapiekankę. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy folię, układamy żółty ser i zapiekamy do momentu aż się roztopi. 

4. Zapiekanka świetnie smakuje z keczupem. 

piątek, 25 maja 2012
Zapiekanka z mięsnymi pulpecikami

Pyszna i zdrowa zapiekanka, bardzo nam posmakowała. Wspaniale wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- kalafior

- brokuł

- puszka pomidorów

- 15 dag startego żółtego sera

- serek topiony

- szklanka mleka

- łyżeczka mąki tortowej

- 30 dag mięsa mielonego

- olej

- sól, pieprz

- mąka ziemniaczana

- jajko

- 1/2 czerstwej kajzerki

- mała cebula

- szczypiorek

Przygotowanie:

1. Mięso przyprawiamy, dodajemy jajko, posiekaną cebulę, posiekany szczypiorek oraz namoczoną bułkę, mieszamy. Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na oleju.

2. Kalafior i brokuł gotujemy. Podgrzewamy 3/4 szklanki mleka, rozpuszczamy serek topiony. W 1/4 szklanki mleka rozpuszczamy 1 łyżeczkę mąki i dodajemy do reszty mleka, zagotowujemy.

3. W naczyniu żaroodpornym układamy kalafior, brokuł, pulpeciki oraz kawałki pomidorów. Całość polewamy mlekiem i posypujemy serem. Zapiekamy ok 30 min. w temp. 200 stopni C.

czwartek, 05 kwietnia 2012
Zapiekany ryż z kurczakiem i warzywami

Wczoraj odwiedziła mnie siostra. Akurat była pora obiadu i robiłam ten pyszny ryż z dodatkami. Okazało się, że ona nie bardzo przepada za ryżem, dlatego była bardzo zaskoczona, kiedy spróbowała mojego dania. Od razu poprosiła o przepis :).

Moja ocena 5/5.


Składniki

- woreczek ryżu

- 2 marchewki

- kawałek selera

- 1 por

- 1 pietruszka 

- ząbek czosnku

- 1 cebula 

- pieprz, sól

- podwójna pierś z kurczaka

- olej

- 2 kostki rosołowe

- przyprawa do grila

Przygotowanie:

1. Rozpuścić 1 kostkę Bulionu z odrobiną oleju w 1 litrze wrzątku, zagotować. Wrzucić do bulionu ryż i gotować zgodnie z instrukcją z opakowania. Odcedzić ryż i przełożyć do żaroodpornego naczynia.

2. Pokroić w paski marchew, selera, por i pietruszkę. Posiekać drobno czosnek. Pokroić cebulę w kostkę.

3. Pokroić mięso na plastry, rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć przyprawą do grila, solą i pieprzem, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać warzywa i dusić ok. 5 minut (można podlać odrobiną wody). Doprawić solą i pieprzem do smaku.

4. Rozpuścić drugą kostkę Bulionu z odrobiną oleju w szklance wrzątku. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

5. Zalać ryż bulionem, wyłożyć na wierzch mięso z warzywami i piec 20 minut.

 

 

poniedziałek, 26 marca 2012
Rybna zapiekanka pod serową kołderką

Mama znowu poprosiła mnie o przygotowanie obiadu, na dodatek takiego, który będę mogła zabrać do niej. Zapiekanka była idealna. Łatwo ją przewieźć, jest szybka do przygotowania, no i oczywiście bardzo smaczna i pożywna.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 40 - 50 dag filetów rybnych

- 50 dag ziemniaków

- pomysł na rybę w sosie śmietankowo - koperkowym

- 10 dag żółtego sera

- 200 ml śmietany 12 %

- przyprawa do ziemniaków

- masło

Przygotowanie:

1. Ziemniaki podgotowujemy, kroimy w plastry, większą połowę układamy na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Układamy filet rybne. Sos przygotowujemy wg przepisu z opakowania, polewamy rybę. Układamy pozostałe plastry ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Obkładamy wiórkami masła. Pieczemy ok 30 minut w temp. 180 stopni C z termoobiegiem, następnie kładziemy plastry sera i zapiekamy jeszcze ok 15 - 20 minut.

 
1 , 2 , 3 , 4
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi