wtorek, 25 marca 2014
Kurczak w ziołach

Kurczak przygotowany w ten sposób jest bardzo smaczny.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- filet z kurczaka

- 1-2 jajka

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 ząbki czosnku

- 1/2 łyżeczki vegety

- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:

1. Jajka wbić do miski, roztrzepać i wymieszać z mąką, najlepiej za pomocą rózgi. Dodać zmiażdżony czosnek, vegetę i zioła prowansalskie wymieszać.

2. Mięso pokroić na nieduże kawałki, lekko rozbić, włożyć do masy jajecznej i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

3. Kawałki kurczaka nakładać pojedynczo na rozgrzany olej i smażyć z obu stron. 

 

 

Tagi: kurczak
14:08, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (4) »
wtorek, 07 stycznia 2014
Mielone inaczej

Mielone przygotowane w ten sposób są smaczne i są fajną odmianą dla tradycyjnych kotletów.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 400 g mięsa mielonego

- 2 ziemniaki

- 1 jajko

- 1/2 cebuli

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

- 1 łyżka tartej bułki

- 1/2 łyżki sosu sojowego

- pieprz

- sól

- olej

Przygotowanie:

1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę.

2. Mięso mieszamy z ziemniakami, jajkiem, posiekaną drobno cebulą i natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem  i sosem sojowym. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy odrobinę bułki tartej.

3. Z masy formujemy kule. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Tagi: mielone
18:02, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 04 listopada 2013
Kotlety z serem feta

Tymi pysznymi kotlecikami zachwyciła się moja rodzinka ;).

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 10 dag sera feta

- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego

- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

- 1 jajko

- 1 łyżka bułki tartej

- olej

- 1 łyżka posiekanego koperku

- 1 łyżeczka majonezu

- pieprz, sól

Przygotowanie:

1. Mięso łączymy z jajkiem i bułką, dodajemy natkę i koperek. Łączymy z majonezem, doprawiamy, mieszamy na jednolitą masę.

2. Ser ugniatamy widelce. Masę mięsną dzielimy na kotlety, każdy z nich nadziewamy fetą. Formujemy kotleciki, smażymy. 

Tagi: feta kotlety
21:00, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (4) »
niedziela, 06 października 2013
Schab ze śliwkami

Schab przygotowany w ten sposób jest pyszny. 

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 1 kg schabu 

- suszone zioła (tymianek, majeranek)

- 30 dag suszonych śliwek

- sól, pieprz

- 2 ząbki czosnku

- op. sosu pieczeniowego

Przygotowanie:

1. Mięso oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Nacieramy zmiażdżonym czosnkiem. Nacinamy otwory, wkładamy śliwki. mięso skrapiamy oliwą.

2. Wkładamy do rękawa i pieczemy ok. godziny w 200 st. C. Folię rozcinamy, pieczemy, aż mięso się zrumieni. Kroimy w plastry. Polewamy sosem i chwilę dusimy. 

21:10, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 23 września 2013
Smażona karkówka

Przepis na to danie znalazłam w jednym z numerów "Przepisy czytelników". Danie jest całkiem smaczne i łatwe do przygotowania.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- 1/2 główki kapusty

- 70 dag karkówki

- pieprz, sól

- olej

- 1 cebula

- pęczek kopru

- 2 łyżki masła

- 1 łyżka mąki

- 2 ząbki czosnku

- ostra papryka

- 1 łyżka majeranku

Przygotowanie:

1. Mięso dzielimy na kotlety, nacieramy rozgniecionym czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem oraz majerankiem i ostrą papryką, skrapiamy olejem. Mięso wstawiamy do lodówki, najlepiej marynujemy dzień wcześniej.

2. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, dodajemy poszatkowaną kapustę, oprószamy solą i pieprzem, smażymy. Gdy kapusta zmniejszy objętość wlewamy wodę tak, aby przykryła powierzchnię kapusty i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy koper i oprószamy mąką, cały czas mieszając.

3. Na rozgrzanym oleju smażymy karkówkę po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ziemniakami.

20:53, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 22 lipca 2013
Ziołowy filet z kurczaka

Ten kurczak, to fajny pomysł na szybki obiad.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- vegeta

- zioła prowansalskie

- 1 filet z kurczaka

- kolorowy pieprz

- oliwa z oliwek

- tymianek

Przygotowanie:

1. Filet z kurczaka podzielić na dwie trzy części, lekko rozbić, natrzeć vegetą, pieprzem, ziołami i tymiankiem. Wstawić na 15 minut do lodówki.

2. Rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, aż się delikatnie zarumieni.

Tagi: filet kurczak
22:13, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (3) »
czwartek, 11 lipca 2013
Udka po kujawsku

Te udka to bardzo fajny i łatwy sposób na pyszny obiad.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 2 udka z kurczaka

- 1 łyżka keczupu

- sól, pieprz

- 1 łyżka majonezu

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 ząbek czosnku

- bułka tarta

- mielona papryka

- zioła prowansalskie

Przygotowanie:

1. Udka skropić sokiem z cytryny, natrzeć sola, pieprzem, papryka oraz czosnkiem, posypać ziołami. Przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

2. Do majonezu dodać keczup, wymieszać. Udka nasmarować sosem, posypać bułką i przełożyć do natłuszczonego naczynia. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Piec ok. 45 minut do miękkości. 

Tagi: kurczak udka
22:33, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (2) »
czwartek, 06 czerwca 2013
Kurczak z kukurydzą i groszkiem

Moja córeczka uwielbia się ze mną bawić, przez co mam niewiele czasu na gotowanie. To danie jest błyskawiczne do przygotowania i bardzo łatwe. 

Moja ocena 4/5


Składniki:

- 1 filet z kurczaka

- 1 puszka kukurydzy

- 1/2 puszki groszku

- 3 łyżki śmietany

- łyzeczka papryki ostrej

- łyżka bazylii

- przyprawa do kurczaka

- sol, pieprz

- 1 - 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

1. Kurczaka kroimy na kawałki, oprószamy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na oleju. Dodajemy kukurydzę z zalewą i odsączony groszek i wlewamy ok. 1/2 szklanki wody. Dodajemy paprykę i bazylię.

2. Dusimy, aż odparuje ok. 1/3 płynu. Dodajemy śmietanę, doprawiamy, zagęszczamy mąką i jeszcze chwilę dusimy.

wtorek, 04 czerwca 2013
Żeberka z pieca

A oto pomysł na pyszny i nieskomplikowany obiad.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 1/2 kg żeberek

- mała cebula

- marchewka

- mały kawałek pora

- 0,5 kg ziemniaków

- przyprawa do żeberek

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebule kroimy w piórka, marchewkę w słupki, a pora i ziemniaki w plastry. Żeberka kroimy na kawałki i oprószamy przyprawami.

2. Żeberka i warzywa wkładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy ok 90 minut w 200 st. C.

Tagi: żeberka
15:36, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (3) »
sobota, 01 czerwca 2013
Pierś z kurczaka z porzeczkami

Bardzo fajne i smaczne danie, świetna odmiana dla tradycyjnych kotletów.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 2 piesi z kurczaka

- 1 czerwona cebula

- ok. 100 g dżemu porzeczkowego

- ostra papryka

- 1 łyżka oliwy

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, łączymy z dżemem i doprawiamy papryką, mieszamy. Filety z kurczaka oprószamy sola i pieprzem, nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonkę. Wypełniamy przygotowanym farszem, spinamy wykałaczkami.

2. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy 30 -35 minut. 

 

Ostatnio tak brzydko jest na dworze, że konieczne jest rozweselenie domu przez piękne kwiaty. Dzisiaj odnalazłam zdjęcie tych pięknych konwalii, które jakiś czas temu gościły na naszym stole ;).

 

10:37, degustatorka , Mięsa
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi