poniedziałek, 09 grudnia 2013
Domowe frytki z dipem czosnkowym

Ostatnio nie mam zupełnie czasu na gotowanie ani na wrzucanie nowych przepisów. Nazbierało mi się już ich troszkę i mam nadzieję, ze niedługo będę mogła sie nimi podzielić. 

Dzisiaj podzielę się z Wami tylko opinią na temat  "Domowych frytek z dipem czosnkowym Knorr". Razem z siostrą postanowiłyśmy, że każda w swoim domu przygotuje takie frytki jako dodatek do obiadu.  Niestety bardzo się zawiodłyśmy. Przyprawa do ziemniaków jest niestety beznadziejna, przez co frytki są praktycznie nie zjadliwe. Jedynie dip czosnkowy jest całkiem smaczny, ale z powodzeniem można zrobić go samemu. Jednym słowem szkoda pieniędzy na zakup tego fixu.

Moja ocena 1/5

środa, 10 kwietnia 2013
Farszynki z sosem

Co do tego dania mieliśmy sprzeczne opinie. Mój Facet był nimi zachwycony, a ja miałam mieszane uczucia. Z pewnością jednak warto spróbować tych kotlecików.

Moja ocena 4/5


Składniki:

- 1/2 - 1 kg ziemniaków

- 1 jajko

- ok. 1/2  szklanki mąki tortowej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- sól, pieprz 

- przyprawa do pizzy

- gotowy sos borowikowy

- bułka tarta do panierowania

- olej do smażenia

- kilka plastrów szynki

- ser żółty

 

Przygotowanie:

1. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy.

2. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, doprawiamy do smaku. Dodajemy mąkę tortową i ziemniaczaną, wbijamy jajko i wyrabiamy na gładką masę.

3. Szynkę kroimy w paski a ser w słupki. Ser zawijamy w pasek szynki, wkładamy do porcji masy ziemniaczanej i formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na wolnym ogniu, aż się ładnie zezłocą.

4. Gdy kotleciki się smażą, przygotowujemy sos. Gotowe kotleciki polewamy sosem.

 

 

sobota, 30 marca 2013
Cukiniowe placuszki z fetą i marchewką

Na początek chciałam życzyć Wszystkim

Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa ;).

Dzisiejsza propozycja to cukiniowe placuszki znalezione u edysi79. Niestety nie zachwyciły nas jakoś szczególnie. Na dodatek miałam problem z utrzymaniem placuszków w całości, ponieważ się rozpadały. Dodałam sporo więcej mąki niż w przepisie, żeby otrzymać w miarę pożądany efekt.

Podaję oryginalny przepis, ponieważ później mąkę sypałam już na oko ;).

Moja ocena 2/5.


Składniki:

- 2 duże marchewki

- 1 spora cukinia

- 1 cebula

- ok.100 g fety

- 40-50 g mąki

- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

- 1/2 łyżeczki maku (opcjonalnie)

- 1 łyżeczka średnio ostrego curry

- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

- sol,pieprz

- 1 rozbełtane jajko

- do smażenia olej i 2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Cukinie, marchewkę i cebulę zetrzeć na grubej tarce, dodać pokruszona fetę, przyprawy, jajko, mąkę, doprawić intensywnie solą i pieprzem i dobrze wszystko wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na złoto, osączyć krótko na ręczniku papierowym i podawać gorące z sosami lub dipami.

 

 

piątek, 08 marca 2013
Chrupiące placki z twarożkiem

Uwielbiam placki, lubię też eksperymentować ze składnikami i poznawać nowe smaki. Dzisiaj przedstawiam pyszne placki ze słonecznikiem i płatkami owsianymi ;).

Moja ocena 5/5.


Składniki:

Placki:

- 0,5 kg ziemniaków

- 5 łyżek płatków owsianych

- 5 łyżek ziaren słonecznika

- 1 jajko

- 1/2 małej cebuli

- ząbek czosnku

- sól, pieprz

- olej

Twarożek:

- 125 dag białego półtłustego sera

- ok. 3 łyżek jogurtu naturalnego

- 1/2 małej cebuli

- sól, pieprz

- szczypiorek

Przygotowanie:

1. Ziemniaki , cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w robocie kuchennym. Do masy ziemniaczanej wsypujemy płatki owsiane, dodajemy słonecznik, wbijamy jajko i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy.
2. Olej rozgrzewamy na patelni. Łyżką nabieramy masę ziemniaczaną i smażymy placki z obu stron na rumiano.
3. Ser mieszamy z jogurtem i drobno pokrojoną cebulą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Placki wykładamy na talerze, na wierzch lub obok nakładamy ser, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. 

 

 

niedziela, 27 stycznia 2013
Naleśniki inaczej

Dawno już nic nie wrzucałam, ale dodatkowe obowiązki jakoś nie pozwalały na częste zaglądanie do neta. Zresztą gotowanie chwilowo przejął mój Facet, więc dodaję to co jeszcze pozostało z czasów mojego kucharzenia.

Przepis na te naleśniki znalazłam w jednym z numerów :Przepisy czytelników". Danie jest całkiem smaczne i łatwe do przygotowania.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- 1 szklanka melka

- 1,5 szklanki mąki

- ok. 1 łyżki przyprawy do pizzy

- 1 jajko

- 2 ogórki kiszone

- 10 - 15 dag swojskiej kiełbasy

- ok. 10 dag zółtego sera

- olej

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Jajko wbijamy do miski i rozkłócamy widelcem. wlewamy mleko oraz 1/2 szklanki wody. Mieszamy, wsypujemy mąkę i przyprawę do pizzy, miksujemy. Doprawiamy.

2. Kiełbasę, ogórki kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki dodajemy do ciasta i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. Smażymy na rozgrzanym oleju, formując placki. Podajemy z keczupem.  

piątek, 04 stycznia 2013
Kotleciki z kurczaka z pieczarkami

Dawno nie jadłam takich kotlecików, ponieważ zawsze robiła podobne moja siostra. Niestety nie wzięłam od niej przepisu, więc byłam skazana na taki znaleziony w gazecie. Niestety dopiero po małej modyfikacji udało się osiągnąć pyszne kotleciki. Te z oryginalnego przepisu po prostu się rozpadały. Oczywiście danie uratowała mąka ziemniaczana, o której zapomniał autor.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 1 filet z kurczaka

- 7 pieczarek

- 1 cebula

- 1/2 puszki kukurydzy

- garść startego żółtego sera

- 1 łyżka majonezu

- 1 łyżeczka musztardy

- 1 jajko

- mąka ziemniaczana (dodałam tak na oko ok. 1 łyżki)

- sól, pieprz

- vegeta

- zioła prowansalskie

- olej

Przygotowanie:

1. Filet i kroimy w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki, cebulę siekamy. Pieczarki i cebulę podsmażamy na oleju, doprawiamy vegetą. Łączymy z mięsem, kukurydzą i serem. Dodajemy majonez i musztardę, mieszamy. Odstawiamy na 1 h do lodówki.

2. Jajko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do masy. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak żeby masa się nieco zagęściła. Mieszamy. Smażymy kotleciki na złoty kolor, tak jak placki ziemniaczane.

 

 

piątek, 14 grudnia 2012
Naleśniki z warzywami

Przepis na te naleśniki znalazłam w jednym z numerów "Przepisy czytelników". Jadałam naleśniki z różnymi farszami, ale z takim warzywnym nigdy nie próbowałam. Powiem szczerze, że nie zachwyciłam się jakoś szczególnie.

Moja ocena 3,5/5


Składniki:

Naleśniki:

- 2 szklanki mleka

- 2 i 1/4 szklanki mąki

- 3 jajka

- 1 łyżeczka cukru

- szczypta soli

- olej do smażenia

Farsz:

- 1 puszka kukurydzy

- 30 dag pieczarek

- 1 cebula

- 3 ogórki kiszone

- vegeta

Przygotowanie:

1. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Pieczarki pokroić w plastry, dodać do cebuli i dusić do miękkości. Dodać kukurydzę i pokrojone w kostkę ogórki. Doprawić i chwilę smażyć.

2. Mleko, mąkę i jajka wymieszać na jednolitą masę. Dodać sól oraz cukier. Naleśniki smażyć na patelni polanej odrobiną oleju.

3. Na naleśniki nałożyć farsz, zwinąć w rulon. Można polać keczupem lub sosem czosnkowym.

czwartek, 30 sierpnia 2012
Racuszki z grzybów

Bardzo fajne racuszki, w sam raz na szybką i smaczną przekąskę.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 50 dag pieczarek

- cebula

- 3 jajka

- 5 łyżek mąki

- koperek posiekany

- sól, pieprz

- vegeta

- olej

Przygotowanie:

1. Pieczarki i cebulę drobno siekamy. Dusimy na rozgrzanym oleju, doprawiamy odrobiną vegety.

2. Do pieczarek dodajemy koperek, mąkę i jajka. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łyżką formujemy racuszki i smażymy na rozgrzanym oleju.

niedziela, 19 sierpnia 2012
Kotleciki ziemniaczane z kabanosami

Kotleciki te są świetnym sposobem na wykorzystanie nie tylko świeżych ziemniaków, ale również takich, które zostały z obiadu. świetnie smakują z keczupem.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 40 dag ugotowanych ziemniaków

- 15 dag żółtego sera

- 2 jajka

- 2 kabanosy

- 2 łyżki mąki

- sól, pieprz

- olej

Przygotowanie:

1. Ziemniaki rozgniatamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone w plasterki kabanosy i jeszcze raz mieszamy.

2. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką po porcji masy, nadajemy kształt kotlecików i smażymy z obu stron na złoty kolor.



 

sobota, 07 kwietnia 2012
A miał być taki pyszny obiad :(.

No i znowu nie jestem zadowolona z obiadu. Tym razem robiłam placuszki, które znalazłam u Edysi. Jednak moje gapiostwo i roztargnienie tego dnia było tak wielkie, że zamiast małego oscypka dałam dużego. Podczas smażenia zastanawiałam się co się dzieje. Mimo, że podpiekałam placuszki prawie na węgiel, to w środku i tak wyglądały jak surowe. Dodawałam mąki w nieskończoność. Dopiero później przeczytałam, ile oscypka powinnam dodać. Wydaje mi się, że właśnie on był winowajcą. 
Podaję oryginalny przepis Edysi. 

Moja ocena to niestety 2/5.

Placki z pieczarek i oscypka


Składniki:

- 30 dag pieczarek,

- 14 dag oscypka,

- 1 papryka,

- 1 cebula,

- 1 bułka kajzerka,

- 1 jajko,

- 1/2 szklanki mąki pszennej,

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki, paprykę i cebulę obrać i pokroić na cząstki. Kajzerkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Wszystko razem przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, wymieszać. Oscypek zetrzeć na dużych oczkach (troszkę odłożyć do posypania), domieszać do masy. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść porcje ciasta formując placuszki. Smażyć do uzyskania złotego koloru z obu stron. Na talerzu gorące placki posypać startym na drobnych oczkach oscypkiem.

 
1 , 2 , 3
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi