poniedziałek, 18 marca 2013
Bakłażan z serem

Tak mi posmakował bakłażan w zupie gulaszowej, że postanowiłam przygotować z niego coś jeszcze. Tak właśnie powstała ta pyszna przystawka.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 1 bakłażan

- 25 dag półtłustego twarogu

- 1 pęczek szczypiorku

- 2 - 3 niewielkie pomidory

- 15 dag jogurtu naturalnego

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Twarożek rozgniatamy , szczypiorek siekamy drobno, dodajemy  do sera. doprawiamy do smaku, wlewamy jogurt i mieszamy.

2. Bakłażan myjemy, kroimy na plastry ok. 1 cm, oprószamy sola i pieprzem, odkładamy na kilka minut. Odciskamy plastry na ręczniku papierowym, obsmażamy z obu stron na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

3. Usmażone plastry bakłażana osączamy na ręczniku. Na połowie krążków układamy twarożek oraz pokrojone plastry pomidorów, przykryć pozostałymi krążkami.

wtorek, 14 lutego 2012
Grecka przystawka

Przystawka jest rewelacyjna na imprezę, znika błyskawicznie. Zresztą na śniadanie lub kolację również będzie miłą odmianą :).

Moja ocena to 5/5.



Składniki:

- 7 kromek chleba tostowego

- 7 plastrów salami

- 14 plastrów sera feta

- pomidor

- cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- oregano

- pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek kroimy drobno. Mieszamy z oliwą i pieprzem, odstawiamy na chwilę.

2. Chleb tostowy rumienimy, przekrawamy na pół każdą kromkę. Na grzankach układamy kolejno po połowie plastra salami, fetę, plaster pomidora i farsz czosnkowo - cebulowy, posypujemy oregano, spinamy wykałaczką.

niedziela, 12 lutego 2012
Jemy zdrowo, czyli faszerowane jajka w towarzystwie warzyw

Wyglądają bardzo efektownie, świetnie smakują i bardzo szybko znikają z półmiska.

Moja ocena to 4/5.



Składniki:

- 5 jajek

- 3 łyżki majonezu

- kilka liści sałaty

- ogórek

- pomidor

- rzodkiewki

- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

- koperek

- łyżka oleju

- sok z połowy cytryny

- słodka papryka w proszku

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Jajka gotujemy, przekrawamy na pół. Wyjmujemy żółtka, rozgniatamy je widelcem, mieszamy z majonezem i dzielimy na trzy części. Jedną mieszamy z solą i pieprzem, drugą z pietruszką, trzecią z papryką. Do połówek nakładamy po porcji masy.

2.Na półmisku układamy pokrojone warzywa, polewamy sosem z oleju, soku z cytryny, soli i pieprzu. Dookoła układamy jajka.

czwartek, 27 października 2011
Schab po warszawsku z pastą chrzanową

Mając upieczony pyszny schab postanowiłam podać go właśnie w ten sposób. Pomysł okazał się bardzo trafiony, a przystawka rozeszła się błyskawicznie. Schab oczywiście można zalać galaretą, ale ja podałam bez.

Moja ocena to oczywiście 5/5.

 

Składniki:

- 1,20 pieczonego schabu

- 1 łyzka majonezu

- 7 ugotowantch na twardo jajek

- 3 łyżki chrzanu ze słoika

- szczypiorek drobno posiekany

- papryka do dekoracji 

- sól,pieprz

Przygotowanie:

1. Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm. W każdym plastrze nacinamy głęboką kieszonkę.( ja kroję tak: odmierzam na schabie 0.5 cm przekrawam nożem do połowy grubości schabu, następnie znowu odmierzam 0,5 cm i przekrawam do końca odcinając plaster już z kieszonką).
2. Jajka kroimy w kostkę, dodajemy chrzan, majonez, sól, pieprz. Pasta ma być zwięzła, z wyczuwalnym smakiem chrzanu. Kieszonki schabu nadziać pastą jajeczną, posypać szczypiorkiem, udekorować papryką.  

 

 

 

wtorek, 25 października 2011
Roladki z pastą jajeczną

Przepis na te roladki znalazłam w jednym z numerów "Przyślij przepis". Niestety nie zachwyciły mnie jakoś szczególnie, a wszystko przez serek topiony. Farsz był całkiem niezły, ale chyba lepiej smakowałyby z jakimś dobrym żółtym serem. Poza tym serek topiony pękał podczas zwijania nawet najmniejszej ilości farszu. Z farszu, który powstaje wychodzi więcej niż 8 roladek.

Moja ocena to niestety tylko 3/5.

 

Składniki: 

 - 8 plastrów sera topionego

- 2 jajka

- 1/2 pęczka rzodkiewki

- 1/2 czerwonej papryki

- pęczek szczypiorku

- po garści posiekanej bazylii i oregano (użyłam suszonych)

- 8 plastrów szynki (użyłam szynki babuni więc wystarczyło 4)

- łyżka majonezu

- pieprz, sól

Przygotowanie

1. Jaja gotujemy na twardo i po wystudzeniu drobno siekamy. Warzywa siekamy (kilka piórek szczypiorku odkładamy). Dodajemy jajka i zioła. Mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku.

2. Na każdy plaster sera nakładamy pastę, zwijamy w roladki i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Przed podaniem folię usuwamy, roladki zawijamy w wąskie plastry szynki i przewiązujemy szczypiorkiem (moje plastry szynki były nieco grubsze ze względu na popękany ser). 

 

 

poniedziałek, 22 sierpnia 2011
Błyskawiczne cebulaki

Zastanawiałam się długo co by tu zjeść na małą przekąskę, aż natknęłam się na ten pomysł w "Przepisach czytelników". Przyznam się, że podeszłam do niego z zaciekawieniem, ale i z odrobiną rezerwy. Danie okazało się jednak rewelacyjne, a przy tym proste i niedrogie. 
Podam Wam oryginalny przepis, chociaż sama przygotowałam cebulaki tylko z 1/4 porcji, ale dałam całe jajko. Dodatkowo autorka przewiduje odstawienie składników na kilka godzin, ja jednak nie mogłam się doczekać i już po jakichś 15 minutach zaczęłam je smażyć. I tak wyszły pyszne :).

 

Składniki:

- 5 dużych cebul

- 50 dag mąki

- 2 jajka

- olej

- cukier

- sól

- pieprz

- przyprawa uniwersalna

- keczup

Przygotowanie:

1. Cebule obrać i pokroić w krążki o grubości 0,5 cm. Każdy z nich oprószyć przyprawami i pozostawić na 2 h w chłodnym miejscu (u mnie 15 min w lodówce).

2. Z mąki, jajek i 2 szklanek wody przygotować ciasto naleśnikowe, przypominające konsystencją gęstą śmietanę. Doprawić do smaku (bez cukru). Dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce (u mnie ok. 10 min w lodówce).

3. Na patelni rozgrzać olej. Krążki cebuli obtoczyć w cieście, smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Gotowe odkładać na ręcznik papierowy, aby odciekł nadmiar tłuszczu. Podawać na gorąco z keczupem. 

Tagi: keczup
08:59, degustatorka , Przystawki
Link Komentarze (9) »
czwartek, 18 sierpnia 2011
Przekąska a'la Hot Dog

Danie to robi się błyskawicznie, dlatego jest idealne kiedy odwiedzą nas niespodziewani gości. Świetnie smakuje z keczupem oraz ze świeżymi warzywami.

 

Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego

- 4 parówki

- 4 plastry sera żółtego

- ziarna słonecznika

- jajko 

Przygotowanie:

1. Ciasto dzielimy na 4 części. Parówkę zawijamy w plaster żółtego sera, a następnie w ciasto francuskie. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy w temp. 220 stopni C przez ok. 15 minut.

poniedziałek, 13 grudnia 2010
14. W cieście piwnym

Dzisiejszego pomysłu na obiad nie mogę zaliczyć do udanych. Znalazłam w lodówce zapomnianego kalafiora. Nie był zbyt duży i długo zastanawiałam się co z niego zrobić. W końcu znalazłam, w lipcowym "Przyślij przepis" bardzo zachwalane danie. Wglądało całkiem nieźle na zdjęciu (zresztą w realu też całkiem smkowicie sie zapowiadało), więc postanowiłam spróbować. Niestety w smaku nie było już tak dobre. Nie wiem czy to przez piwo (użyłam Tatry) czy może za dużo jajek do ciasta, nie chciałam się za bardzo wczuwać. Kolejnym minusem było to, że potrawa przy ilości soli podanej w przepisie była bez smaku.
Na szczęście zanim wrócił mąż zrobiłam inny obiad :).

Moja ocena to 1/5. 

 


SKŁADNIKI:

- kalafior
- 2 łyżki oleju
- 1 szkl. mąki
- 3/4 szkl. piwa
- 2 jajka
- po 1/2 łyżeczki cukru, soli i curry
- 10 dag startego żółtego sera
- masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
1. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy 10 minut w osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzamy.
2. Ciasto: białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka. Mieszając wlewamy olej i piwo, wsypujemy curry. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z ciastem.
Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy na roztopionym maśle. Gorące posypujemy żółtym serem.

17:56, degustatorka , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi