piątek, 19 lipca 2013
Twaróg na śniadanie

Fajny sposób na coś lekkiego na śniadanie.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- kostka twarogu

- 5 jajek

- ogórek

- peczek rzodkiewek

- 1/2 pęczka szczypiorku

- vegeta

- 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

1. Twaróg mieszamy z jogurtem. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, ogórka i rzodkiewki kroimy w ćwierćplasterki, szczypiorek siekamy. 

2. wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku, schładzamy.

wtorek, 16 lipca 2013
Omlet szpinakowy

Ten omlet to świetny sposób na zdrowe śniadanie.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- 4 jajka

- 20 dag szpinaku

- 4 łyżki startego żółtego sera

- ząbek czosnku

- 2 łyżki mleka

- 2 łyżki mąki

- łyżka masła

- olej

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Szpinak podsmażamy na maśle. Czosnek siekamy, dodajemy do szpinaku.

2. Jajka miksujemy z mlekiem i mąką, dodajemy wystudzony szpinak z czosnkiem i ser, doprawiamy, mieszamy.

3. Rozgrzewamy olej, wlewamy masę i smażymy na małym ogniu pod przykryciem z obydwu stron.

poniedziałek, 15 lipca 2013
Zawijane parówki

Wstyd się przyznać, ale nigdy nie smażyłam naleśników. Zawsze robił to ktoś inny. Mój debiut może nie był super udany, ale przynajmniej nauczyłam się odwracać naleśniki podrzucając je na patelni. Zawsze wydawało mi się to bardzo trudne.

Przepis na te parówki znalazłam w jednym z numerów "Przepisy czytelników". Niestety ilość ciasta, która rzekomo miała wystarczyć na 6 naleśników u mnie wystarczyła chyba na 3 ;). Mimo wszystko podam oryginalny przepis, ponieważ ja dorobiłam ciasta już na oko ;).

Parówki przygotowane w ten sposób bardzo smakowały mojemu Facetowi.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- 1/2 szklanki mleka

- 200g mąki

- 6 parówek

- 4 jajka

- 3 łyżki keczupu

- 3 łyżki bułki tartej

- sól

- 15 dag żółtego sera

- po 1 łyżce masła, oleju i oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Mleko i 2 jajka wymieszać z mąką, dodać sól i oliwę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć 6 naleśników.

2. Ser zetrzeć. Na każdym naleśniku ułożyć po jednej parówce, posmarować keczupem i posypać serem.

3. 2 jajka roztrzepać widelcem. naleśniki z parówkami zawinąć, panierować w jajku i bułce i smażyć za wszystkich stron na rozgrzanym maśle.   

środa, 15 maja 2013
Pasta z makreli

Uwielbiam pasty z makreli, dlatego kiedy zobaczyłam ten przepis w jednym z numerów "Przepisy czytelników" od razu postanowiłam go wypróbować. Nigdy nie jadłam pasty z dodatkiem soku pomarańczowego, więc tym bardziej byłam zaintrygowana. Pasta jednak nie zachwyciła mnie jakoś szczególnie. Co prawda ma ciekawy smak i jest całkiem smaczna, jednak wolę chyba bardziej tradycyjne dodatki.

Moja ocena 3/5.


Składniki:

- 1 wedzona makrela

- 1/2 szklanki soku z pomarańczy

- 1 łyzka przecieru pomidorowego

- 1 mały słoik papryki konserwowej

- 1/2 cytryny

- 2 łyżki margaryny

Przygotowanie:

1. Wyjmujemy z makreli ości i dzielimy na kawałki. Dodajemy paprykę i margarynę, wszystkie składniki miksujemy.

2. Do powstałej masy wlewamy sok i wciskamy pół cytryny. Dodajemy przecier, wszystko dokładnie mieszamy.

piątek, 22 marca 2013
Omlet grecki

Za oknem zima, a ja z utęsknieniem wyczekuję wiosny i słoneczka. Odkąd pojawiły się już w sprzedaży tulipanki nie może ich zabraknąć na naszym stole. To taka mała zapowiedź zbliżających się pięknych, słonecznych dni ;).

A na talerzu dzisiaj omlet, znaleziony dawno dawno temu tutaj. Powiem szczerze, że nie zachwycił mnie jakoś szczególnie i raczej nic nie straciłam zwlekając z jego przygotowaniem. 

Moja ocena 3/5.


Składniki:

- 15 dag sera feta,

- 1 papryka,

- 1 cebula,

- 8 jaj,

- 8 oliwek,

- oliwa z oliwek ,

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w krążki, paprykę w cienkie paski, ser feta kruszymy, oliwki kroimy na połówki. Na 3 łyżkach oliwy z oliwek podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę, ser i oliwki, całość dusimy do miękkości papryki. Podduszone warzywa z serem przekładamy na talerz, lekko studzimy. Jajka roztrzepujemy, dodajemy duszone warzywa z serem, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wlewamy całość. Smażymy, aż jajka się zetną.

 

piątek, 01 marca 2013
Pasta makrelowa (masełko rybne)

Całkiem niedawno znalazłam pomysł na tą pastę tutaj i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Na początku nie wywarła na mnie wielkiego wrażenia, ale jak po kilku godzinach znowu po nią sięgnęłam od razu zmieniłam zdanie. Chyba te wszystkie smaki musiały się ze sobą przegryźć :).

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 1 makrela

- 2 - 3 łyżki masła

- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Makrelę dzielimy na kawałki i rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło i koncentrat, całość blendujemy na jednolitą masę.

poniedziałek, 04 lutego 2013
Pasta z makreli

Chyba już kiedyś wspominałam, że uwielbiam pasty z makreli. Lubię też eksperymentować ze składnikami, dzięki czemu chyba  nigdy mi się nie znudzą :).

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- wędzona makrela

- 15 dag żółtego sera

- 4 łyzki majonezu

- 4 łyzki keczupu

- 1 - 2 łyżeczki posiekanego koperku

- pieprz

Przygotowanie:

Rozdrabniamy mięso z makreli, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy koperek, majonez i keczup, mieszamy. Doprawiamy pieprzem. 

2. Podajemy na pieczywie lub krakersach. Posypujemy koperkiem.

środa, 28 listopada 2012
Pasta z wędzonej makreli i sera feta

Dawno temu znalazłam przepis na tą pastę tutaj. Nigdy jakoś się nie składało żeby ją przygotować. W końcu jednak zgromadziłam wszystkie potrzebne składniki, no i się udało. Pasta wyszła smaczna, chociaż słona - wiadomo feta i ryba.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- pół na pół makreli i sera feta,

- szczypiorek bądź cebulka,

- pieprz czarny,

- majonez

Przygotowanie:

Rybę i ser rozetrzeć na pastę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Stosować do kanapek lub jako farsz do omleta.

 

 

piątek, 16 listopada 2012
Parówki w cieście brokułowym

Pomysł na te parówki znalazłam w jednym z numerów "Przyślij przepis". Niestety trochę się nimi rozczarowałam, bo ciasto bardzo słabo przywierało do parówek. Poza tym w przepisie podano, że wystarczy tylko 4 parówki. Ciasta natomiast wychodzi bardzo dużo, więc resztę musiałam po prostu wyrzucić.

Moja ocena 2/5.


Składniki:

- parówki

- 1 jajko

- 1 szkl. mąki

- 1/4 szkl. mleka

- kilka różyczek brokułu

- sól, pieprz

- słodka papryka

- olej

Przygotowanie:

1. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, rozgniatamy. Jajko, mąkę i mleko miksujemy. Dodajemy brokuły, doprawiamy do smaku, mieszamy.

2. Parówki kroimy w 3 - 4 cm kawałki. Zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim oleju, aż się zarumienią.

poniedziałek, 29 października 2012
Omlet z kabanosami i warzywami

Dawno już się tak nie przejadłam, jak po zjedzeniu tego omleta. Jest na prawdę smaczny, sycący, a przy tym łatwy do przygotowania.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 2 jajka,

- 1 pomidor,

- 1 ziemniak,

- 1 mała cebula,

- 1 malutka cukinia,

- 1 długi kabanos,

-   3 - 4 łyżki startego sera,

-   olej,

-  sól, pieprz

 

Przygotowanie:

1. Ziemniaka, cebulę i cukinię kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy ziemniaki. Smażymy, aż trochę się podpieką, następnie dodajemy cukinię i cebulę, doprawiamy sola i pierzem. Chwilę smażymy same, po czym dodajemy pokrojonego kabanosa.

2. Kiedy całość się ładnie podsmaży dodajemy posiekanego pomidora i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy ser, wbijamy jajka, doprawiamy ewentualnie do smaku i dokładnie mieszamy. Smażymy (najlepiej pod przykryciem) aż spód będzie ładnie spieczony, a jajka z góry ścięte. 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi