niedziela, 02 lutego 2014
Gołąbki meksykańskie

Bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie.

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego

- 3 jajka

- 1 cebula

- 4 łyżki ugotowanego ryżu

- 2 ząbki czosnku

- 25 dag białej kapusty

- - 1 łyżka startego żółtego sera

- 2 łyżki bułki tartej

- sól, pieprz

- 2 kostki rosołowe

- 100 ml keczupu

- 1/2 koncentratu pomidorowego

- olej

Przygotowanie:

1. Cebulę drobno siekamy, kapustę szatkujemy. Do mięsa dodajemy jajka, cebulę, ryż, kapustę, ser oraz posiekany czosnek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.

2. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce i smażymy.

3. Gotujemy 1 l wody, dodajemy kostki, keczup oraz koncentrat, gotujemy przez 10 minut, mieszamy. Do sosu wkładamy gołąbki i jeszcze chwilę gotujemy.

wtorek, 21 stycznia 2014
Kurczak w sosie czosnkowo - ziołowym na makaronie

Bardzo smaczne i szybkie danie. 

Moja ocena 5/5


Składniki:

- filety z kurczaka

- 2 łyżki posiekanego koperku

- przyprawa do kurczaka

- suszone oregano

- 1,5 szklanki śmietany 30% lub 36%

- suszony majeranek

- 1 szklanka sera ricotta

- olej

- 3 ząbki czosnku

- ulubiony makaron

Przygotowanie:

1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą i podsmażamy na złoto na oleju.

2. Ser łączymy ze śmietanką, wszystkimi ziołami i przeciśniętym czosnkiem.

3. Dolewamy otrzymany sos do mięsa na patelnie i gotujemy około 5-7 minut cały czas mieszając.

4. Podajemy z ulubionym makaronem.

12:09, degustatorka , Sosy
Link Komentarze (2) »
czwartek, 09 stycznia 2014
Makaron z białym sosem

To danie jest idealne dla osób, które nie maja czasu na gotowanie.

Moja ocena 4/5


Składniki:

- filet z kurczaka

- 2 cebule

- śmietana

- 2 duże serki topione

- sól, pieprz

- maggi

- makaron

Przygotowanie:

1. Cebule posiekać i zeszklić na oleju, dodać drobno posiekanego kurczaka, podsmażyć. Dodać śmietanę, zagotować. Dołożyć serek topiony, mieszać, aż się rozpuści. Doprawić do smaku i chwilę poddusić.

2. Do sosu dodać makaron, wymieszać.

niedziela, 11 sierpnia 2013
Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Te pulpeciki to fajny pomysł na smaczny obiad. Ostatnio posmakowała mi kasza pęczak, więc był super obiadek.

Moja ocena 5/5

Składniki:

- 30 dag mięsa mielonego

- 1/2 czerstwej kajzerki

- mleko

- 2 łyżki startego żółtego sera

- 1 jajko

- zioła prowansalskie

- sól i pieprz

- 20 dag pieczarek

- 1 cebula

- 1 szklanka bulionu warzywnego

- 150 ml śmietany kremówki

- mąka

- olej

 

Przygotowanie:

1. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę oraz starty ser. Wbić jajko, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę.

2. Z przygotowanej masy uformować niewielkie kulki. Obtoczyć je w mące. Pulpety obsmażyć na oleju na złoty kolor.

3. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki. Smażyć kilka minut na średnim ogniu. Podlać bulionem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, całość zagotować.

4. Do rondla z pieczarkami włożyć usmażone pulpeciki. Przykryć i dusić około 10 minut. Wlać śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki. Mieszając, podgrzewać aż sos zgęstnieje.

Tagi: pulpeciki
15:06, degustatorka , Sosy
Link Komentarze (2) »
sobota, 03 sierpnia 2013
Pulpety w sosie

To danie jest smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 1 jajko

- 20 dag mielonego mięsa

- 1 papryka

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka bułki tartej

- 500 ml bulionu

- sol, pieprz

- 2 łyżki mąki

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki przecieru pomidorowego

- koperek

- przyprawa do miesa mielonego

Przygotowanie:

1. Cebulę drobno siekamy, dodajemy połowę do mięsa mielonego razem z jajkiem, bułką tartą i 2 łyżkami wody. Doprawiamy do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem.

2. Wyrabiamy masę na jednolitą konsystencję, formujemy niewielkie pulpeciki.

3. Bulion zagotowujemy. Czosnek i pozostałą cebulę podsmażamy na maśle, przekładamy do garnka z bulionem. dodajemy mąkę, przecier pomidorowy i pokrojoną w kostkę paprykę. Do sosu wkładamy pulpeciki i gotujemy ok 45 minut.

4. Podajemy z ziemniakami lub makaronem i posypujemy koperkiem.

15:45, degustatorka , Sosy
Link Komentarze (1) »
piątek, 14 czerwca 2013
Makaron z mięsem

Smaczne i sycące danie, bardzo łatwe do przygotowania.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 30 dag mięsa wieprzowego

- czerwona papryka

- pomidory z puszki

- sól

- 3 łyżki oleju

- 1 cebula

- 250 ml bulionu

- 1 łyżka przecieru pomidorowego

- pieprz

- ostra papryka w proszku

- makaron świderki

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę, paprykę kroimy w paski. Cebulę obieramy i szklimy na 1 łyżce oleju. Na pozostałym oleju obsmażamy mięso.

2. Dodajemy pomidory, zalewamy bulionem, dokładamy przecier. Całość mieszamy i doprawiamy. Podajemy z makaronem.

13:50, degustatorka , Sosy
Link Komentarze (4) »
wtorek, 26 marca 2013
Gulasz drobiowy

Dzisiejsza propozycja, to pyszny gulasz drobiowy. Mój Facet był nim zachwycony.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 15 dag pieczarek

- 1 filet z kurczaka

- 1/2 czerwonej cebuli

- kilka garści mrożonego groszku (zależnie od upodobania)

- szklanka bulionu

- 1/2 opakowania małej śmietany 18%

- 1 łyżeczka suszonego estragonu

- sól, pieprz

- masło

- olej

Przygotowanie:

1. Mięso kroimy w niedużą kostkę, oprószamy solą i pieprzem, smażymy na łyżce oleju. 

2. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę siekamy, całość podsmażamy na maśle. wlewamy gorący bulion, dodajemy śmietanę i estragon. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minut.

3. Groszek gotujemy wg przepisu z opakowania, dodajemy do sosu razem z mięsem, mieszamy. Doprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze kilka minut.  

09:07, degustatorka , Sosy
Link Komentarze (4) »
wtorek, 04 grudnia 2012
Gulasz z indyka z kluskami

Kolejny zapomniany przepis, który musiał odczekać swoje. Znalazłam go u edysi79. O ile gulasz bardzo nam smakował, tak bardzo rozczarowały mnie kluski. Nie wiem co poszło nie tak, ale wyszły twarde i zupełnie nie nadawały się do jedzenia. 

Moja ocena gulaszu 5/5.

Ocena klusek to 0/5.


Składniki (2 porcje):

- 200 g piersi z indyka

- 5 pieczarek

- 1 marchewka

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka mąki pszennej

- 300 ml bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim (może być z kostki)

- 1/2 szklanki śmietany 18%

- sól i pieprz

Kluski kładzione:

- 150 g mąki pszennej

- 1 jajko

- 2 - 3 łyżki wody

- sól

Przygotowanie:

1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 15 minut.

2. Pieczarki i marchewki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i marchewkę, usmażyć razem. Przełożyć do rondla.

3. Mięso oprószyć mąką, usmażyć na rumiano z obu stron na oleju i dodać do warzyw. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem 15 minut. Zaprawić śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

4. Przygotować kluski: mąkę, jajka, szczyptę soli i wodę wymieszać na jednolitą masę. Ciasto kłaść łyżką na osolony wrzątek i gotować jeszcze chwilę po ich wypłynięciu na powierzchnię wody.

5. Podawać z gulaszem.

 

Tagi: gulasz indyk
11:32, degustatorka , Sosy
Link Komentarze (3) »
niedziela, 22 lipca 2012
Makaron z pieczarkami

W jednym z wydań "Przyślij przepis" znalazłam właśnie to danie. Łatwe i szybkie do przygotowania, postanowiłam w końcu wypróbować. Nie zachwyciło mnie jednak jakoś szczególnie. Chyba wolałabym najpierw poddusić pieczarki zamiast je gotować.

Moja ocena 3/4.


Składniki:

- 30 dag makaronu (u mnie spaghetti) 

- 30 dag pieczarek

- 400 ml bulionu

- 2 łyżki mąki

- cebula

- sól, pieprz

- opcjonalnie śmietana 18%

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy wg przepisu.

2. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.  Doprawiamy do smaku. Ja dodałam również 3 łyżki śmietany. Podajemy z makaronem.

3. Mąkę mieszamy z niewielką ilością wody, wlewamy do wywaru. Mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. 

 

10:59, degustatorka , Sosy
Link Komentarze (3) »
niedziela, 13 maja 2012
Kurczak z kukurydzą

Od razu powiem, że opinie co do tego dania są podzielone. Mojemu Facetowi bardzo ono smakuje, mi natomiast niekoniecznie. To nie są moje smaki. Warto jednak ocenić samemu.

Moja ocena 3/5.


Składniki:

-   Podwójny filet kurczaka

- Puszka kukurydzy

- 3 łyżki śmietany ( u mnie 36%)

- Sól, pieprz

- Łyżeczka mielonej ostrej papryki

- Kilka listków świeżej bazylii

- Olej

- Łyżeczka śmietany

Przygotowanie:

1. Filety myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki, posypujemy solą i pieprzem.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i obsmażamy 2 minuty. Dodajemy kukurydzę razem z zalewą i wlewamy ok. ½  szklanki przegotowanej wody. Dodajemy mieloną paprykę oraz bazylię.

3. Dusimy , aż odparuje ok. 1/3 płynu. Dodajemy śmietanę z mąką, mieszamy i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy np. z ryżem.

08:16, degustatorka , Sosy
Link Komentarze (9) »
 
1 , 2 , 3
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi