czwartek, 21 listopada 2013
Kolorowa pizza

Pyszna pizza, bardzo łatwa do przygotowania. Można do niej dodać swoje ulubione składniki.

Moja ocena 5/5


Składniki:

ciasto:

- ½ kostki drożdży

- 3 szklanki mąki

- Olej

 

Farsz:

- Czerwona papryka

- Pomidor

- 30 dag żółtego sera

- 30 dag dowolnej kiełbasy

- 50 dag pieczarek

- Kilka oliwek

- Cebula

- Oregano

- Bazylia

- Keczup

- Cukier

- Sól, Pieprz

Przygotowanie:

1. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, wlewamy łyżkę oleju, dodajemy szczyptę soli. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże i szczyptę cukru, wlewamy do mąki, wyrabiamy ciasto.

2. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, przekładamy do natłuszczonej blaszki.

3. Pomidor i paprykę kroimy w paski lub plastry, kiełbasę w plastry. Cebulę i pieczarki kroimy, podsmażamy na oleju. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Ciasto smarujemy keczupem, wykładamy pieczarki z cebula, pomidory, paprykę, kiełbasę i oliwki. Posypujemy startym serem, oprószamy oregano i bazylią. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni C.

 

 

 

Tagi: Pizza
21:33, degustatorka , Pizza
Link Komentarze (5) »
wtorek, 17 września 2013
Pizza z szynką i pieczarkami

To nasza pierwsza pizza zrobiona razem z moim Facetem. wyszła bardzo smaczna i bardzo szybko zniknęła. 

Moja ocena 5/5


Składniki:

- 1 łyżka oleju

- keczup

Ciasto:

- 30 dag mąki

- 1 łyżka cukru

- 1 jajko

- 1/2 szklanki mleka

- 3 dag drożdży

- szczypta gałki muszkatałowej

Dodatki:

- 15 - 20 dag żółtego sera

- 10 - 15 dag szynki

- 15 dag pieczarek

- 1 cebula

Przygotowanie:

1. Drożdże, szczyptę mąki, cukier oraz ciepłe mleko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Resztę składników na ciasto łączymy i dodajemy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Dużą blachę smarujemy olejem, wykładamy ciasto, smarujemy keczupem i wykładamy 1/2 startego żółtego sera. Układamy szynkę, pokrojoną w piórka i podsmażoną cebulkę oraz pieczarki. Posypujemy resztą sera. Pieczemy ok. 20 - 25 minut w temp. 220 st. C.

13:37, degustatorka , Pizza
Link Komentarze (3) »
czwartek, 02 lutego 2012
Chłopska "pizza"

Powiedziałabym, że bardziej jest to zapiekanka niż pizza, ale najważniejsze, że przygotowuje się ją błyskawicznie. Nie potrzeba też zagniatać ciasta. Całkiem smaczne danie, idealne kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie.

Moja ocena to 4/5.



Składniki:
- 4 - 5 dużych ugotowanych ziemniaków
- 200 g cienkiej kiełbasy
- 1 cebula
- 1 duży pomidor
- 4 jajka
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie:
1. Formę (u mnie mała kwadratowa), wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dnie ułożyć plastry ziemniaków, na nie pokrojoną w krążki i zeszkloną na maśle cebulę, oraz plastry pomidorów (obranych ze skórki) i kiełbasy.
2. Jajka roztrzepać widelcem z solą, pieprzem i pietruszką, zalać składniki w formie. Całość posypać ziołami prowansalskimi.
3. Zapiekać w 180 st.C przez 30 - 40 minut (aż warstwa jajeczna się zetnie). Podawać z keczupem.

poniedziałek, 26 września 2011
Niby pizza z salami i pomidorem - czyli co zamiast tradycyjnego spodu

Uwielbiam pizze, niestety perspektywa samodzielnego robienia ciasta na spód napawa mnie przerażeniem. Wstyd się przyznać, ale nigdy tego nie robiłam, dlatego ciągle szukam jakiś zamienników. Tradycyjną pizze jem natomiast u znajomych lub w pizzerii. Mam nadzieje, że niedługo sama sie o to pokuszę, a narazie takie rozwiązanie jest idealne. Świetne danie, szybkie i łatwe do przygotowania.

 

Składniki:

- 3 łyżki mąki

- 2 jajka

- parówka

- 5 plastrów salami

- starty żółty ser

- pomidor

- szczypiorek

- zioła prowansalskie

- olej

- sól, pieprz

- keczup

Przygotowanie:

1. Jajak mieszamy z mąką, wędlinę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Dodajemy do ciasta. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

2. Ciasto wlewamy na rozgrzany na patelni olej, smażymy z obu stron na złoto.

3. Pomidora kroimy w plastry, układamy na placku, posypujemy serem i ziołami. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu, aż ser się roztopi. Podajemy z keczupem. 

 

poniedziałek, 11 lipca 2011
Wegetariańska pizza na chlebie

Znowu musiałam szybko wymyśleć coś na obiad, a że zostało mi trochę wczorajszego pieczywa, postanowiłam przygotować tą pyszną pizzę. Danie robi się błyskawicznie, a przy tym jest stosunkowo tanie i bardzo sycące.

 

Składniki:
- 5 kromek chleba
- 2 jajka
- 20 dag pieczarek
- 15 dag mozzarelli lub innego sera
- 2 pomidory
- oregano, zioła prowansalskie
- pół pęczka szczypiorku
- 1/2 szklanki wody
- pieprz, sól
- olej
- masło
- vegeta

Przygotowanie:
1. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle, doprawiamy vegetą. Pomidory kroimy w plastry, szczypiorek siekamy. Na patelni układamy obok siebie kromki chleba, podlewamy olejem i wodą i smażymy chwilę na małym ogniu. Jajka roztrzepujemy, doprawiamy vegetą, solą i pieprzem, polewamy chleb. Układamy pieczarki, pomidory oraz połowę szczypiorku. Doprawiamy przyprawami do smaku.
2. Mozzarellę kroimy w małą kostkę, układamy na pizzy. Całość dusimy pod przykryciem, aż ser się rozpuści. Odkrywamy i jeszcze przez chwilę smażymy. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Podajemy z keczupem.

 

niedziela, 13 lutego 2011
48. Ekspresowa pizza

Uwielbiam pizze, ta chociaż bardziej przypomina tosty jest bardzo smaczna. Dużym plusem jest krótki czas przygotowania, ponieważ nie tracimy czasu na zagniatanie ciasta. Składniki można oczywiście modyfikować według uznania.

Moja ocena 5/5. 

Składniki:
- 4 kromki pszennego chleba tostowego,
- 4 plastry ulubionej wędliny,
- 20 dag pieczarek,
- 1 pomidor,
- mała cebula,
- 3 łyżki oleju,
- 4 plasterki sera topionego, 
- sól, pieprz, tymianek.

Przygotowanie:
1. Pieczarki oczyść, opłukać, odsączyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, posiekać i wrzucić na patelnię z rozgrzaną połową oleju. Gdy cebula się zarumieni, dodać pieczarki, doprawić, solą i pieprzem. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki.
2. Formę smarujemy resztą oleju, rozkładamy pieczywo obok siebie. Wykładamy pieczarki, wędlinę, pomidory i przykrywamy serkiem. Posypujemy tymiankiem, skrapiamy olejem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika mniej więcej na 15 minut. Ser powinien się stopić, a spód pizzy lekko zrumienić. Podajemy na ciepło z keczupem.

Tagi: Pizza tosty
16:05, degustatorka , Pizza
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 grudnia 2010
24. Pizza z chleba

Po świętach zostało mi trochę pieczywa i żeby się nie zmarnowało powstała ta pyszna pizza. Danie to, jest świetnym sposobem na wykorzystanie kilkudniowego chleba. Idealnie pasować będzie również chleb tostowy. Dodatkami do pizzy mogą być nasze ulubione składniki. Ja wykorzystałam akurat to co było w lodówce.
W bardzo szybki i łatwy sposób można zrobić coś na prawdę smacznego.

Moja ocena to 5/5. 

Składniki:

- 4 - 5 kromek chleba w zależności od formy

- 3 jajka

- 1 łyżka mąki

- wędlina

- żółty ser

- Papryka

- Cebula

- Ogórek

- Pomidor

- Keczup, sos lub majonez

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Do niewielkiego naczynia wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek doprawiamy solą i pieprzem.

2. Paprykę, ogórka i pomidora dokładnie myjemy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w paseczki. Ogórka i pomidora kroimy w plasterki, a cebulę i wędlinę w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w plasterki.

3. Na blaszce układamy kromki chleba – jedna obok drugiej. Wlewamy masę jajeczną. Układamy cebulę i wędlinę, posypujemy serem. Na serze układamy pomidora i ogórka.

4. Pizzę zapiekamy 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Podajemy polaną keczupem, sosem lub majonezem.

 

Tagi: Pizza
16:57, degustatorka , Pizza
Link Komentarze (5) »
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi