środa, 02 października 2013
Błyskawiczne spaghetti carbonara

Przepis na to spaghetti znalazłam w jednym z numerów "Przyślij przepis". Danie jest całkiem smaczne, jednaj nie urzekło mnie jakoś szczególnie. 

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- 20 dag makaronu spaghetti

- 10 dag wędzonego boczku

- 3 łyżki śmietany 18%

- jajko

- gałka muszkatałowa

- czosnek granulowany

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy śmietanę. Mieszamy i doprawiamy do smaku gałką, czosnkiem, solą i pieprzem.

2. Makaron gotujemy wg przepisu z opakowania, dodajemy do sosu i chwilę smażymy, mieszając. Wbijamy jajko  i dokładnie mieszamy, aż jajko się zetnie.

sobota, 21 września 2013
Fasola po włosku

Smaczne i błyskawiczne danie, idealne kiedy nie mamy czasu na gotowanie.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- puszka czerwonej fasoli

- puszka ananasa w kostkach

- mały koncentrat

- opakowanie parówek

- 2 cebule

- sól, pieprz

- olej

Przygotowanie:

1. Parówki kroimy w plasterki. Cebulę siekamy, szklimy na oleju, dodajemy parówki. Wlewamy syrop z ananasa, dusimy ok. 5 minut. Dodajemy fasolę i ananasy, dusimy ok. 7 minut mieszając. 

2. Dodajemy koncentrat, doprawiamy. Dusimy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

czwartek, 12 września 2013
Potrawka z cukinii

To danie jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.

Moja ocena 4/5


Składniki:

- 10 dag ryżu

- filet z kurczaka

- 500 ml bulionu

- pieprz, sól

- 1 cukinia

- 1 ząbek czosnku

- 1 mała cebula

- papryka ostra

- rozmaryn

- olej

- po 1/2 żółtej i zielonej papryki

- 1/2 kieliszka wytrawnego wina 

- 2 łyżki startego żółtego sera

- natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Papryki kroimy w kostkę, 1/2 cukinii razem z czosnkiem i cebula kroimy w kostkę, drugą część ścieramy na tarce.

2. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy.  Na tłuszczu po mięsie podsmażamy ryż i warzywa. 

3. Całość przekładamy do garnka, wlewamy wino i bulion. Dusimy ok. 25 minut. Posypujemy rozmarynem, serem i natką.

niedziela, 18 sierpnia 2013
Gulasz śródziemnomorski

Przepis na ten gulasz znalazłam tutaj. jest całkiem smaczny i bardzo łatwy do przygotowania.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- 2 małe cukinie

- 4 pomidory

- 300 g cienkiej kiełbasy

- 2 cebule

- 2 łyżki oliwy

- 2 puszki krojonych pomidorów

- 100 g zielonych oliwek

- pęczek natki pietruszki

- sól, pieprz,

- ostra papryka

Przygotowanie:

1. Cukinie obrać, pokroić w niezbyt małą kostkę, kiełbasę w plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie składniki zeszklić na oliwie. Dodać pomidory z puszki, garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż cukinia będzie miękka.

2. Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę i razem z oliwkami dodać do gulaszu, zagotować razem.

3. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

4. Podawać z pieczywem.

 

 

poniedziałek, 27 maja 2013
Risotto warzywne

Bardzo łatwe i całkiem smaczne danie, odpowiednie zarówno na obiad jak i na kolację.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

- 2 szklanki ryżu

- 2 duże marchewki

- 5 dag suszonych grzybów

- 1 pietruszka

- 1 duża cebula

- 2 jajka

- 150 g koncentratu pomidorowego

- sól, pieprz

- olej

- mleko

- kostka grzybowa

Przygotowanie:

1. Grzyby moczymy w mleku i wodzie - najlepiej zostawiamy na noc, następnie gotujemy, kroimy na mniejsze kawałki. Wywar zostawiamy.

2. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w drobną kostkę.

3. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju razem z pozostałymi warzywami. Zalewamy wywarem z grzybów, dolewamy jeszcze 1 lub 2 szklanki wody i wsypujemy ryż. Dodajemy kostkę grzybową i  grzyby, gotujemy, aż ryż zmięknie. dodajemy jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i koncentratem. 

czwartek, 09 maja 2013
Paellla z mięsem

Bardzo smaczne danie, mój Facet jest nim zachwycony.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 2 szklanki ryżu

- 1,5 szklanki bulionu

- sól

- 2 łyżki masła

- 1/2 selera

- 40 dag wieprzowiny

- curry

- 1 liść laurowy

- 1 puszka groszku

- 2 marchewki

- olej

- 1 pietruszka

Przygotowanie:

1. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na złoto. Warzywa kroimy w kostkę i razem z listkiem laurowym gotujemy w bulionie. Gdy warzywa będą miękkie oddzielamy je od bulionu.

2. Bo bulionu dodajemy łyżkę masła, łyżeczkę curry i wsypujemy 2 szklanki ryżu. gotujemy, aż ryż będzie miękki.

3. Ryż mieszamy z mięsem i warzywami, dodajemy resztę masła i groszek. 

 

W końcu mamy ładną pogodę, więc z tej okazji tulipanki ;).



niedziela, 07 kwietnia 2013
Risotto z parówkami

Bardzo smaczne i błyskawiczne danie, w sam raz na szybki obiad.

Moja ocena 4/5.


Składniki:

-  1 czerwona cebula

- 6 cienkich parówek

 - 25 dag pieczarek

- 1 pomidor

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 1/2 puszki czerwonej fasoli

- 1 torebka ryżu

- koperek

- sól i pieprz

 

Przygotowanie:

1. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na oleju. Dodać okrojone w dość grube plastry parówki, smażyć około 5 minut.

2. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory i koncentrat, a także osączoną z zalewy fasolę.

3. Ryż ugotować na sypko, przełożyć do parówek z warzywami i chwilę razem dusić.

 

 

wtorek, 08 stycznia 2013
Risotto warzywne

Muszę się przyznać, że nie jestem specjalistką w przygotowywaniu risotta. Robiłam go może raz i to dawno temu.
Ten przepis znalazłam w jednym z numerów "Przepisy czytelników" i w końcu postanowiłam go wypróbować. Troszkę się jednak rozczarowałam. Jedyną przyprawą w przepisie była sól, a mi zabrakło weny na dobranie przypraw, które wzbogaciłyby smak. Zupełnie zgłupiałam i nie wiedziałam, jakie przyprawy byłyby odpowiednie. 

Myślę, że jeśli odpowiednio doprawiłoby się to danie byłoby całkiem smaczne, a tak moja ocena to 3/5.


Składniki:

- 1 cukinia

- 1 pomidor

- 1 cebula

- 100 g białego ryżu

- 2 marchewki

- opakowanie selera naciowego

- olej

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Marchewki i cukinię obieramy i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno siekamy. Seler naciowy drobno kroimy. Pomidor obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kolejno cebulę, marchewkę, seler, cukinię. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, doprawiamy.

3. Dodajemy ryż i kubek wody, gotujemy pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy pokrojony pomidor i mieszamy. 

 

poniedziałek, 19 listopada 2012
Danie po chińsku

Nie wiem czy to danie ma coś wspólnego z chińskim jedzeniem, ale mniejsza o nazwę. Ważne jest to, że jest pyszne i łatwe do przygotowania.

Moja ocena 5/5.


Składniki:

- 1 duży filet z kurczaka

- 1 marchewka

- 1 por

- 1/4 główki białej kapusty

- 1 papryka

- 8 pieczarek

- 1 torebka ryżu

- curry

- olej

- pieprz, sól

Przygotowanie:

1. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy curry i smażymy na niewielkiej ilości oleju.

2. Kapustę szatkujemy i obgotowujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie. Marchewkę, pora, pieczarki oraz paprykę oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. Na patelnię wlać trochę oleju i podsmażać wszystkie warzywa. Następnie podlać wodą, doprawić solą i dusić do miękkości. Dodać kurczaka, wszystko wymieszać i cały czas podgrzewać.

4. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, wymieszać z warzywami. Przyprawić do smaku.

środa, 14 listopada 2012
Warzywa z surimi

Zastanawiam się co napisać o tym daniu i bardzo nie wiem na jaką ocenę się zdecydować.  Może napiszę tak, jeśli ktoś lubi surimi i nie przeszkadzają mu kalorie, to to danie jest dla niego. Nam chyba zmienił się smak, bo kiedyś lubiliśmy surimi, a teraz okazało się, że jakoś nie bardzo nam szło. Myślę, że teraz dodałabym jaką rybkę, którą lubimy.

Przepis znalazłam w jednym z numerów "Przepisy czytelników".

Moja ocena 3,5/5


Składniki:

- 12 paluszków surimi

- 1 papryka żółta

- 5 dużych pieczarek

- kilka różyczek brokuła

- 4  ziemniaki

- oliwa z oliwek

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka miodu

- 3 ząbki czosnku

- sól, pieprz

Składniki:

1. Ziemniaki gotujemy, kroimy w ćwiartki, obsmażamy na oliwie i odstawiamy. 

2. Plasterki pieczarek podsmażamy na maśle. Paprykę kroimy w kostkę i grillujemy na patelni, aby skórka była przypieczona. Polewamy łyżką miodu, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy obgotowany brokuł i pieczarki.

3. Surimi rozmrażamy , kroimy na kawałki i dodajemy do potrawy, przyprawiamy. Na patelnię dodajemy ziemniaki i całość podgrzewamy.

 
1 , 2 , 3
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi